Podium
NTR

Hoofdingang Concertgebouw van Amsterdam officieel heropend

foto: FlashTag Photography
  1. Klassiekchevron right
  2. Hoofdingang Concertgebouw van Amsterdam officieel heropend

Het Concertgebouw in Amsterdam heeft de oude hoofdentree weer in ere hersteld. Na een verbouwing onder leiding van architect Evelyne Merkx kunnen bezoekers vanaf vandaag bijna rechtstreeks vanaf de tramhalte op het Museumplein naar binnen. Staatssecretaris van Cultuur en Media, Gunay Uslu, verrichtte de officiële heropening. Daarna konden bezoekers gratis naar binnen op rond te dwalen door het gebouw waar op allerlei plekken kleine optredens waren.

Het was een langgekoesterde wens van het Concertgebouw om weer een directe aansluiting te hebben met het Museumplein. Na jaren van planning, analyses en verbouwing is er nu een nieuwe, multifuntionele entree die ook dienstdoet als foyer tijdens de pauze. Via grote raampartijen komt er veel licht binnen en staan binnen en buiten met elkaar in verbinding. Concertpubliek kan voortaan via drie grote openslaande deuren bijna rechtstreeks de grote zaal in lopen.

Entree aan drukke verkeersader

De grootste uitdaging voor architect Evelyne Merkx lag in de ruimte buiten het gebouw. “De stoep is maar 4,10 meter breed”, vertelt ze in een interview. “Het Concertgebouw ligt aan een drukke verkeersader en is daardoor niet meer frontaal te benaderen.” Sinds 1988 verhuisde de hoofdingang daarom naar de glazen uitbouw. Van de ooit zo statige entree bleef alleen de middelste deur in gebruik als nooduitgang.

Om in de nieuwe situatie te drukke rijen buiten op de niet al te brede stoep te voorkomen, liet een team van crowd managers er berekeningen op los. Hun conclusie: het kan, zolang het gehannes met tickets maar niet plaatsvindt op de stoep. De kaartcontrole vindt om die reden binnen plaats. Zodra het publiek van het concert zit te genieten kunnen de hekjes voor de kaartcontrole worden samengevoegd tot klein buffet voor in de pauze.

Opening Museumpleinentree van het Concertgebouw

Vooruitblik

Tijdens de coronacrisis verdiepte Merkx zich ook in de stedenbouwkundige context van het Concertgebouw en nu de verbouwing erop zit, blikt ze weer vooruit. De eerste plannen om de omgeving van het gebouw ook voorzichtig aan onder handen te nemen heeft ze samen met de directie van het Concertgebouw al gepresenteerd bij de gemeente. De aanleg van nieuwe bestrating met een ander lichtplan begint waarschijnlijk in de loop van 2024.

Haar ultieme doel is nog veel ambitieuzer: het verkeer voor de deur weg en het gras vanaf het Museumplein doortrekken naar de ingang. "Dan hoor je écht bij het Museumplein."

Verslaggever Joris Kreugel was bij de opening van de nieuwe entree. Luister de reportage hier terug.

Ster advertentie
Ster advertentie