Podium

Chinese staatsmedia: 'Pianist Yundi Li gearresteerd'

NTR
foto: ShenZhen
  1. Klassiekchevron right
  2. Chinese staatsmedia: 'Pianist Yundi Li gearresteerd'

Pianist Yundi Li, een van China's beroemdste klassieke musici, is in Beijing gearresteerd. Dat meldden Chinese media donderdag. Li zou betrokken zijn geweest bij illegale prostitutie.

Het is onduidelijk wat de beschuldigen precies zijn en of ze terecht zijn. Het komt in China vaker voor dat politieke tegenstanders worden geïntimideerd met een valse aanklacht. Uit de politieberichten is ook niet met zekerheid vast te stellen dat het om Li gaat. Het Chinese staatsnieuwsplatform 'People's Daily' meldt echter dat dat het geval is. In relatie tot de arrestatie zette de Chinese politie een foto van pianotoetsen op sociale media, met daarbij de tekst dat je geen fouten moet maken: 'maak onderscheid tussen wit en zwart.

Li hoort bij de eerste generatie Chinese pianisten die internationaal succes had. Op zijn 18e was hij de jongste winnaar ooit van het prestigieuze International Chopin Concours in Warschau in 2000. Het leidde tot optredens in belangrijke zalen, onder meer in New York en Wenen, en in 2015 werd hij het jongste jurylid van het concours. Li is erg populair in China. Social media posts over de arrestatie zouden honderden miljoenen keren zijn bekeken.

Het is onduidelijk wat hem nu te wachten staat. Volgens een krant uit Hong Kong leidt het illegaal huren van een prostituee tot 10 tot 15 dagen gevangenisstraf. Belangrijker is dat Li zijn carrière in China mogelijk kan vergeten als de beschuldigingen kloppen. 'De staat accepteert alleen artiesten van onbesproken gedrag.'

Meer informatie bij persbureau Reuters

bron afbeelding

Ster advertentie
Ster advertentie