Podium
NTR

Julian Schneemann nieuwe artistiek leider Pynarello

foto: NPO Klassiek
  1. Klassiekchevron right
  2. Julian Schneemann nieuwe artistiek leider Pynarello

Collectief Pynarello heeft een nieuwe artistiek leider benoemd. Pianist en componist Julian Schneemann neemt vanaf januari 2025 het stokje over van violist Lonneke van Straalen, de oprichter van het ensemble.

Van Straalen begon Pynarello in 2017 om samen met gelijkgestemden de grenzen van klassieke muziek op te rekken. Wat het publiek direct opviel: de musici spelen hele symfonieën uit het hoofd, en dan ook nog zonder dirigent. Op het vlak van podiumpresentatie experimenteerde het ensemble de afgelopen jaren ook door samen te werken met andere disciplines.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Schneemann vindt het een eer om Van Straalen op te volgen. “Sinds de oprichting heb ik Pynarello met bewondering gevolgd. Ik heb er ongelooflijk veel zin in om als onderdeel van het collectief de Pynarello-missie voort te zetten: muziek maken zonder dirigent en los van bladmuziek. Op zoek gaan naar nieuwe manieren om buiten hokjes van genres en disciplines te treden en publiek van alle leeftijden en achtergronden actief te betrekken bij de muziek. In dit collectief zit zoveel talent en creativiteit. Wie weet welke deuren we samen kunnen gaan openen en welke muurtjes we kunnen doorbreken!”

Quote

Ik heb er ongelooflijk veel zin in om als onderdeel van het collectief de Pynarello-missie voort te zetten: muziek maken zonder dirigent en los van bladmuziek.

Julian Schneemann

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Als pianist en componist beweegt Schneemann zich tussen allerlei muzikale werelden, van pop en jazz tot wereldmuziek en klassiek. Zo combineert hij met ensemble Caravan allerlei muziekstijlen. Pynarello schudt de klassiekemuziekpraktijk ondertussen op als een wervelwind het broze servies in een porseleinkast door klassieke muziek avontuurlijk, spontaan, zonder dirigent en zonder bladmuziek te presenteren.

Ster advertentie
Ster advertentie