Podium
NTR

Mahler Festival afgelast

  1. Klassiekchevron right
  2. Mahler Festival afgelast

Het Mahler Festival in het Concertgebouw in Amsterdam is afgelast. De nieuwe coronamaatregelen van het kabinet hebben daar een streep door gezet.

Tussen 8 en 17 mei zouden alle symfonieën van Mahler worden uitgevoerd door onder andere de Berliner Philharmoniker, de Wiener Philharmoniker, The New York Philharmonic en het Koninklijk Concertgebouworkest - orkesten die Mahler ooit zelf dirigeerde. Het zou een groots evenement worden: op het Museumplein zou een speciaal paviljoen worden ingericht met allerlei activiteiten en op grote schermen zouden de concerten in het Concertgebouw live te volgen zijn. Alle kaarten waren al uitverkocht.

Directeur van het Concertgebouw, Simon Reinink, zei hierover in de NRC: “Er is sinds 2013 aan dit festival gewerkt. Dit is niet te bevatten, de verslagenheid is groot".

Oranjewoud en Operadagen Rotterdam afgelast

Ook andere Nederlandse muziekevenementen gaan niet door. Het festival Oranjewoud (29 mei t/m 1 juni) en de Operadagen Rotterdam (21 t/m 30 mei) zijn afgelast. De geplande concerten kunnen ook niet zomaar naar het volgende seizoen worden verplaatst, bijvoorbeeld omdat het nog onduidelijk is of er weer subsidie zal worden verleend. Directeur van de Operadagen Rotterdam, Guy Coolen, noemt de situatie "onvoorzien heftig" en directeur van Oranjewoud Yoram Ish-Hurwitz beschrijft de gevolgen van de coronamaatregelen als "dramatisch" in de NRC.

Ondanks de verslagenheid is er begrip en worden de maatregelen in perspectief geplaatst. "Het gaat om mensenlevens," aldus Ish-Hurwitz. "In dat licht is een festival geen zwaar offer. Bij de fondsen merken we gelukkig ook veel coulance en bereidwilligheid tot steun."

Ster advertentie
Ster advertentie