Podium
NTR

De podcast Human Strings gaat over de menselijke verbondenheid door muziek

foto: Trailer Human Strings - Fatos Vladi
  1. Klassiekchevron right
  2. De podcast Human Strings gaat over de menselijke verbondenheid door muziek

Podcastmaker Fatos Vladi interviewde voor de podcast Human Strings vier duo’s van musici die niet alleen een muzikale, maar ook een familieband delen. Deze acht topmusici vertellen hoe zij door muziek verbonden zijn met hun familielid. Hoe communiceren zij via muziek? Hoe verbonden zijn zij; hoe beroeren zij elkaars snaren?


Aflevering 1: Dana Zemtsov & Rimma Matioukova

Altvioliste Dana Zemtsov is in Mexico Stad geboren. Van haar oma Rimma Matuikova kreeg ze de eerste vioollessen toen ze vier jaar oud was. Oma Rimma speelt eerste viool bij het nationale symfonieorkest van Mexico.Dana gaat naar Mexico-Stad om haar te ontmoeten. Ze heeft een prangende, maar lastige vraag die ze al heel lang aan Rimma wilde stellen. Zal Dana een antwoord krijgen? En, waarom moest Dana vroeger altijd huilen als oma Rimma een bepaald slaapliedje voor haar zong?

Human Strings #1 - Dana Zemtsov & Rimma Matioukova

Aflevering 2: Bart & Julian Schneemann

Vader en zoon Bart en Julian Schneemann zijn bekende gezichten in de Nederlandse muziekwereld. Bart is hoboïst en artistiek leider van het Nederlands Blazers Ensemble. Julian is pianist en componist.

Beide mannen zouden liever via muziek hun gevoelens uiten. Daarom heeft Fatos Vladi hen gevraagd of ze elkaar een muzikale brief wilden sturen. Zij gaan de brieven van elkaar lezen (beluisteren) en vertellen aan Fatos wat de brief betekent.

Er zitten veel verrassingen in beide brieven. Maar de grootste verrassing is een fragment muziek in de brief van Julian aan zijn vader Bart. Het is een zeer bekend muziekstuk voor Bart, maar het blijkt heel lastig om de boodschap van Julian te begrijpen, te ontcijferen.

Human Strings #2 - Bart & Julian Schneemann

Human Strings #3 - Gregor & Lucie Horsch

In deze aflevering hoor je vader en dochter Gregor en Lucie Horsch. Gregor is solocellist van het Koninklijk Concertgebouworkest. Lucie is een wereldberoemde blokfluitiste.

Gregor en Lucie hebben vaak samen gespeeld en deze keer repeteren zij de canonische sonate van Telemann. Beide zoeken naar perfectie en beide zien muziek als een medium waarmee je alles, echt alles, kunt vertellen: huilen en lachen, vragen stellen en beantwoorden. Ondanks hun rijke ervaring en bijzondere talenten hebben zij hun struikelmomenten. Hoe gaan zij daarmee om?

#3 - Human Strings - Gregor & Lucie Horsch (S02)

Human Strings #4 - Tineke & Judith Steenbrink

De laatste aflevering gaat over tweelingzussen Tineke en Judith Steenbrink, artistieke leiders van het ensemble Holland Baroque. De zussen zijn dag en nacht volledig met elkaar verbonden, waar ze ook zijn. Twee mensen, maar één bewegend wezen. Zonder elkaar kunnen ze niet goed functioneren.

Ze zijn bijzonder verbonden met elkaar, maar tegelijkertijd verschillen zij enorm over een klein detail en dat levert een enorme strijd op tussen de twee artiesten. Twintig jaar lang duurde een meningsverschil over een klein muziekdetail, dat niet eens voor het publiek te horen is. Hoe kan dat?

#4 - Human Strings - Tineke & Judith Steenbrink (S02)

Ster advertentie
Ster advertentie