Podium
NTR

Componist Akira Nishimura overleden

foto: Tokyo Opera City Cultural Foundation
  1. Klassiekchevron right
  2. Componist Akira Nishimura overleden

De Japanse componist Akira Nishimura is overleden. Hij legde zich in zijn werken toe op Aziatische instrumenten, maar ook het Westerse symfonieorkest was hem niet vreemd. Als iets opvalt aan zijn oeuvre is het dan ook de enorme diversiteit aan composities.

Nishimura studeerde van muziektheorie en compositie aan de Tokyo National University of Fine Arts and Music. Hij legde zich onder meer toe op Aziatische muziek.

Japanse instrumenten

Het verklaart waarom hij als componist veel werken schreef voor traditionele Japanse instrumenten. Waaronder voor koto (snaarinstrument dat lijkt op een citer), shakuhachi en yokobue (beide blaasinstrumenten van bamboe). Nishimura schreef muziek voor diverse bezettingen. Zo componeerde hij opera's, werken voor orkest, harmonieorkest, vocale muziek en kamermuziek. In 1977 won hij de eerste op de Queen Elizabeth International Music Composition Competition met het stuk Heterophony voor strijkkwartet.

Muziek voor klarinet

Nishimura schreef veel stukken voor blaasinstrumenten. Bijvoorbeeld voor klarinet. Voormalig klarinettist van De Berliner Philharmoniker, Kar Leister nam de belangrijkste stukken op.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nishimura gaf zijn kennis door aan volgende generaties in zijn functie als professor in muziek aan het Tokyo College of Music. Verder was hij actief als dirigent van het ensemble Izumi Sinfonietta Osaka. Akira Nishimura werd 69 jaar.

NTR maakt hoorbaar: hemels en duivels

Opnamedatum

vrijdag 23 september 2011

Omroep

NTR

Componisten

Gavin Bryars, Florian Magnus Maier, Akira Nishimura

Uitvoerenden

Jan Rokyta (cimbalom), Anja-Nina Bahrmann (sopraan), Maarten Engeltjes (countertenor), Brad Lubman (Dirigent), Groot Omroepkoor

Ensembles

Radio Kamer Filharmonie

Tijdperken

Midden/laat twintigste eeuw

Locatie

Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Quatuor Van Kuijk speelt Akira Nishimura

Opnamedatum

dinsdag 14 februari 2017

Omroep

MAX

Componisten

Franz Schubert, Claude Debussy, Maurice Ravel, Francis Poulenc, Akira Nishimura

Uitvoerenden

Jean-Christophe Masson (Arrangeur), Quatuor Van Kuijk

Tijdperken

Romantiek, Moderne muziek, Vroeg twintigste eeuw

Locatie

Concertzaal, Tilburg

Ster advertentie
Ster advertentie