Podium

In Het Kritische Orkest beoordelen musici de dirigent

NTR
foto: Wikimedia commons
  1. Klassiekchevron right
  2. In Het Kritische Orkest beoordelen musici de dirigent

Bij de oprichting was het een taboe, zeggen de initiatiefnemers: orkestleden die feedback geven aan de dirigent. Bij Het Kritische Orkest, jaarlijks actief in Berlijn, is dat juist de bedoeling. Van 10 t/m 12 maart zijn er weer sessies, met jonge dirigenten.

Het concept bestaat al sinds 2002. En volgens de mensen erachter is het een uniek fenomeen. Het werkt zo: ieder jaar komen musici uit verschillende Duitse toporkesten samen om een gelegenheidsorkest te vormen. Ze komen onder meer uit de Staatskapelle Berlin, Staatskapelle Dresden en het Beethoven Orchester Bonn. Jonge dirigenten, aan de start van hun loopbaan, krijgen workshops met dat orkest. Maar de musici zijn kritisch. Ze wijzen de dirigenten op fouten en proberen hen het perspectief van orkestleden duidelijk te maken. Het is bedoeld om van te leren, maar het is ook een competitie. De dirigenten die de tips het beste oppakken gaan door naar de volgende ronde. Wie het beter doet, krijgt dus meer kans om met dit orkest van topmusici te werken.

Volgens de initiatiefnemers was het project in 2002 taboedoorbrekend en is het nog steeds niet gewoon dat orkestleden kritisch zijn.

Vrijdag 10 t/m zondag 12 maart vindt de editie van 2023 plaats in Berlijn, met jong dirigeertalent uit verschillende landen.

Directeur van de International Conducting Competition Rotterdam aan het woord

Iets voor Nederland? We legden het voor aan Rob Hilberink, directeur van de International Conducting Competition Rotterdam, een dirigeerwedstrijd die vorig jaar voor het eerst werd gehouden en in 2025 zijn tweede editie beleeft. Beluister zijn reactie hieronder.

Ster advertentie
Ster advertentie