Podium

Winnaars Edison Klassiek 2021 bekendgemaakt in Podium

NTR
foto: Studio Kastermans
  1. Klassiekchevron right
  2. Winnaars Edison Klassiek 2021 bekendgemaakt in Podium

Op 23 december 2021 werden in het NTR-programma Podium de winnaars van de klassieke Edisons bekendgemaakt. Juryvoorzitter Mischa Spel was te gast om de keuzes toe te lichten. De Edison is de oudste muziekprijs van Nederland, bedoeld voor cd's die in het afgelopen jaar indruk hebben gemaakt. In een paar categorieën kregen de winnaars het beeldje dat aan de prijs is verbonden in de studio uitgereikt.

Edison Klassiek: Het debuut

Sopraan Katharine Dain en pianist Sam Armstrong wonnen de Edison Klassiek in de categorie 'Het debuut' voor hun cd Regards sur l’Infini. "Een debuutplaat die insloeg als een bom. Katharine Dain en Sam Armstrong bouwden rondom Messiaens liedcyclus Poèmes pour Mi, dat precies in het centrum van het album staat, een recital van ongekende schoonheid. Met totaal onbekende liederen van Claire Delbos, Messiaens eerste echtgenote", aldus het jurycommentaar.

Dain en Armstrong waren live in de studio aanwezig en kregen het beeldje uitgereikt door juryvoorzitter Mischa Spel. En ze zongen en speelden live muziek van hun prijswinnende album.

Edison Klassiek: Het koor

In de categorie 'Het koor' wonnen Capella Amsterdam en dirigent Daniel Reuss voor hun cd In Umbra Mortis. Ook Reuss was in de studio om de prijs in ontvangst te nemen.

De jury vond het een fantastisch idee om muziek van de 16de-eeuwse polyfonist Giaches de Wert te koppelen aan muziek van de 21ste-eeuwse modernist Wolfgang Rihm. "Noten waar 400 jaar tussen ligt, maar die zich hier als vanzelf in elkaar verstrengelen. Wederom een voltreffer van Cappella Amsterdam."

Overige winnaars

Verder was er in de uitzending een gesprek met een van de winnaars in de categorie 'Neoklassiek', Wim Van Hasselt en Koen Plaetinck kregen de prijs in die categorie voor hun cd Imaginary Mirror. De jury: "Wim Van Hasselt en Koen Plaetinck hebben samen met een waanzinnige line-up aan componisten een universum gecreëerd, waarin grenzen vervagen en nieuwe klankwerelden worden verkend."

Meer informatie over alle winnaars is te vinden op de website van Edison Klassiek.

Ster advertentie
Ster advertentie