Podium
NTR

Muzikant en 'hertaler' Jan Rot overleden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Muzikant en 'hertaler' Jan Rot overleden

Zanger, schrijver en componist Jan Rot (64) is vrijdagochtend 22 april overleden. Hij leed al enige tijd aan darmkanker.

Jan Rot begon zijn muziekcarrière in de jaren 70 als leadzanger en liedjesschrijver van een band, maar trad vanaf 1982 solo op.

Na aanvankelijk Engelse teksten te schrijven stapte Rot in de jaren 90 over op de Nederlandse taal. Hij schreef niet alleen liedjes in zijn moedertaal, ook 'hertaalde' hij bekende klassieke werken in het Nederlands.

Dichtersliefde

Zo maakte hij nieuwe versies van liederencycli van Franz Schubert (Winterreis) en Robert Schumann (Dichtersliefde), gezongen door klassiek geschoolde zangers als Maarten Koningsberger en Ernst Daniël Smid.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mattheuspassie

In 2006 kwam Jan Rot met een hertaling van de Matthäus-Passion van Bach. De cd-opname met het Residentie Orkest behaalde zelfs de nummer 1 in de MegaAlbumChart, uniek voor een klassiek album.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Componist van de Week

Jan Rot was ook van 2011-2014 op NPO Radio 4 te horen als presentator van het dagelijkse VARA-programma Componist van de Week.

Aan het einde van zijn leven werd Jan Rot opnieuw bij een groot publiek bekend door zijn deelname aan het programma De Slimste Mens, waar hij het tot de kwartfinale schopte.

Ster advertentie
Ster advertentie