Podium
NTR

Muziek om stil te staan bij de afschaffing van de slavernij

foto: Het Concertgebouw
  1. Klassiekchevron right
  2. Muziek om stil te staan bij de afschaffing van de slavernij

Het Concertgebouw organiseerde op 30 juni een concert naar aanleiding van de herdenking van de afschaffing van de slavernij. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat er een einde kwam aan de transatlantische slavernij. In de Kleine Zaal van het Concertgebouw speelt onder meer violist Shauntell Baumgard. Zij geeft de viool een plek in de Surinaamse kasekomuziek. In Podium sprak Dieuwertje Blok met haar.

Geschiedenis voorouders

Violist Shauntell Baumgaard speelt dus vanavond in het Concertgebouw en is van Surinaamse afkomst. “Het is de geschiedenis van mij en mijn voorouders en daarom heel belangrijk om bij stil te staan,” zegt ze.

Viool in de kasekomuziek

Boomgaard beheerst als violist verschillende genres. Dat komt goed van pas, want ze speelt tijdens het concert kasekomuziek. “Dat is Surinaamse dansmuziek, die sinds begin vorige eeuw door creoolse straatmuzikanten in Paramaribo wordt gespeeld.” De violist wil de viool een even belangrijke plek geven in de kasekomuziek als de trompet en de saxofoon. “Doordat de muziek zich verder heeft ontwikkeld, kwamen er saxofoons en koper bij. De viool werd daardoor overstemd en ik wil laten horen dat dat onterecht was.”

Wat herdenken we?

Om precies te zijn werd op 1 juli 1863 in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen de transatlantische slavernij afgeschaft. Het betekende nog geen definitief einde aan de uitbuiting van de tot slaaf gemaakten. Pas in 1873 werd namelijk de dwangarbeid op de plantages in Suriname ontbonden. Daarmee waren de tot slaaf gemaakten echt vrij.

Je hoort het complete gesprek met Shauntell Baumgaard in Podium. Het concert in het Concertgebouw is op vrijdagavond 30 juni. Lees meer informatie.

Ster advertentie
Ster advertentie