Podium
NTR

Componist Kate Moore wint de Gieskes-Strijbis Podiumprijs

foto: Rauwkost Filmfoto: Rauwkost Film
  1. Klassiekchevron right
  2. Componist Kate Moore wint de Gieskes-Strijbis Podiumprijs

De Australisch-Nederlandse componist Kate Moore ontvangt dit jaar de Gieskes-Strijbis Podiumprijs, de grootste podiumprijs van Nederland, ter waarde van 60.000 EURO. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan twee makers die een bijdrage leveren aan de diversiteit van de podiumkunsten in Nederland. De andere winnaar is multidisciplinair kunstenaar Femi Dawkins.

Volgens de jury geldt dat voor beide winnaars “hun kunstpraktijk niet alleen in woorden is te vatten, maar dat ze van kruin tot teen hun praktijk belichamen.”

Juryrapport

“Kate Moore bouwt gestaag aan een uniek oeuvre waarin ze experimenteert met klankkleur en instrumentatie zonder haar publiek van zich te vervreemden. Ze is eigenzinnig en uniek in haar zoektocht natuur en cultuur met elkaar te verbinden. Het opzetten van een eigen ensemble in een tijd waarin juist op ensembles bezuinigd wordt getuigt van lef, en in haar artistieke leiderschap maakt ze bijzondere keuzes.”

Kate Moore over haar werk als componist:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kate Moore

In 2002 kwam Kate Moore (1979) naar Nederland om bij Louis Andriessen te studeren aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Haar werk wordt nationaal en internationaal uitgevoerd. In haar composities vertaalt ze haar fascinatie voor de natuur. Ze gebruikt bijzondere klankbronnen als metalen voorwerpen en keramische objecten. Moore hecht aan samenwerking met andere kunstenaars. Dit was een van haar redenen voor het oprichten van het Herz ensemble, waarvan ze artistiek leider is. Herz voert composities uit van, met name, vrouwelijke componisten met wie zij zich verwant voelt. In 2017 won ze, als eerst vrouw ooit, de prestigieuze Matthijs Vermeulenprijs. Ze was componist-in-focus bij November Music in 2018.

Hans Haffmans feliciteert Kate Moore met haar prijs. Kate vertelt wat ze met het prijzengeld wil gaan doen: investeren in de natuur en het klimaat maar ook ruimte geven aan mensen die normaal gesproken geen stem hebben.

Kate Moore over Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2022

Ster advertentie
Ster advertentie