Podium
NTR

Petr Popelka wordt nieuwe chef-dirigent Wiener Symphoniker

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Petr Popelka wordt nieuwe chef-dirigent Wiener Symphoniker

De Wiener Symphoniker heeft een nieuwe chef-dirigent. Het is de Tsjech Petr Popelka. Dat maakte het orkest bekend. Zijn contract begint in september 2024, maar hij gaat na de zomer alvast een aantal concerten bij het orkest dirigeren .

De Wiener Symphoniker zit al sinds 2022 zonder dirigent. Dat was het moment waarop Andres Orozco-Estrada aftrad. Het orkest heeft de tijd genomen een zorgvuldige keuze te maken. De leden stemden met overweldigende meerderheid voor Popelka.

De muzikale belichaming van Wenen

“Chefdirigent worden van de Wiener Symphoniker is een droom die uitkomt,” zegt Popelka in een reactie. “Als tiener ging ik regelmatig met mijn ouders naar Wenen om daar naar de grootste orkesten ter wereld te luisteren. Voor mij is de Wiener Symphoniker de muzikale belichaming van Wenen, een orkest dat de geest van de stad vangt en oproept, een ensemble met een grote traditie maar bovenal een moderne pioniersgeest.”

Praag en Oslo

De 37-jarige Petr Popelka is op dit moment chef-dirigent bij de radio orkesten van Praag en Oslo. Hij was tot 2019 solobassist van de Staatskapelle Dresden. Hij is ook actief als componist. Popelka wil zich met de Wiener Symphoniker niet alleen richten op de grote componisten, zoals Schumann, Bartók en Mahler, maar ook op jonge componisten van nu.

Ster advertentie
Ster advertentie