Podium
NTR

Lorenzo Viotti vertrekt als chef-dirigent

foto: Eduardus Lee
  1. Klassiekchevron right
  2. Lorenzo Viotti vertrekt als chef-dirigent

Lorenzo Viotti stopt na het seizoen 2024/25 als chef-dirigent bij het Nederlands Philharmonisch Orkest en De Nationale Opera. Dat nieuws bracht het orkest vrijdag 21 april naar buiten.

In een reactie geeft Viotti aan dat hij het rustiger aan wil doen. “Ik heb besloten om in de toekomst prioriteit te geven aan mijn persoonlijke leven en ontwikkeling waarin ik de meester ben over mijn eigen tijd.”

Nieuwe wegen

Hij zegt zeker terug te komen in Amsterdam. “Ik kijk ernaar uit straks hierin nieuwe wegen te bewandelen, na een prachtig avontuur van vier jaar als chef-dirigent. Mijn relatie met de musici, koorleden, collega's en natuurlijk het publiek en de stad Amsterdam zal er altijd zijn.”

Reacties op vertrek

Stan Paardekooper, interim-directeur van het orkest reageert op het vertrek van de dirigent. "Hij bracht het nieuws vanuit zijn hart en vanuit zijn levensfilosofie. Zijn oprechtheid raakt ons." Willem de Bordes, artistiek leider bij het orkest, voegt eraan toe: “Lorenzo mag dan vanaf 2025 geen chef meer zijn, hij blijft nog wel tot 2027 bij ons dirigeren. Kort gezegd: geen lasten, wel de lusten. Op dit moment in zijn leven vindt hij de verantwoordelijkheid van chef te zwaar. Eigenlijk zijn we hartstikke blij dat hij nog langer bij ons blijft, want er wordt aan hem getrokken.”

Peter van der Lint heeft in Trouw een andere visie. "Het kan niet anders dan dat dit aangekondigde vertrek een klap is voor beide instituten," schrijft hij. Het nieuws kan volgens hem alleen maar betekenen "dat Viotti zich in Nederland niet erg senang voelt". Merlijn Kerkhof is het daar in de Volkskrant mee eens en schrijft dat het een "teken aan de wand was dat Viotti weinig enthousiasme kon opbrengen voor de Nederlandse werkwijze." Om dat te illustreren haalt hij een citaat aan uit de Quote, waarin Viotti zegt: "Ik merk hier duidelijk dat veel mensen hun mening willen geven over mijn werk, zelfs als ze niet in de positie zijn binnen de hiërarchie van de organisatie".

Debuut

De dirigent maakte zijn debuut bij het Nederlands Philharmonisch Orkest in 2018 en bij De Nationale Opera in 2019. Hij begon er in het seizoen 20221/22 als chef-dirigent.

Podium

Viotti dirigeert het Nederlands Philharmonisch Orkest

In februari dirigeerde Lorenzo Viotti zijn orkest in muziek Brahms en Mahler. Beluister hier het concert:

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zaterdag 28 januari 2023

Omroep

NTR

Componisten

Wolfgang Amadeus Mozart, Johannes Brahms, Gustav Mahler, Anton Webern

Uitvoerenden

Matthias Goerne (bariton), Lorenzo Viotti (Dirigent)

Ensembles

Nederlands Philharmonisch Orkest, Nederlands Philharmonisch Orkest + Koor

Tijdperken

Vroeg twintigste eeuw, Romantisch, Klassiek

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie