Podium
NTR

New York Philharmonic Orchestra heeft gloednieuwe concertzaal

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. New York Philharmonic Orchestra heeft gloednieuwe concertzaal

De thuiszaal van het orkest, de David Geffen Hall, is afgelopen weekend, na een renovatie, feestelijk geopend met een concert onder leiding van dirigent Jaap van Zweden.

De hoop is dat met de renovatie van 550 miljoen dollar de akoestiek eindelijk is zoals die zou moeten zijn. De concertzaal in New York staat al sinds de opening in 1962 bekend om z’n povere geluidskwaliteit. Zelfs een renovatie midden jaren zeventig kon de ellende niet oplossen. Nu zou dat beter moeten zijn en de eerste geluiden zijn positief. Het viel Jaap van Zweden al op dat ze ‘minder luid’ hoeven te spelen: “We hoeven geen eigen akoestiek meer te creëren, de zaal geeft ons terug. Dit is helemaal nieuw voor het orkest.”

Grote zalen en akoestiek, het blijft een ingewikkeld huwelijk. Onlangs is ook de akoestiek van Sydney Opera House grondig aangepakt. Maar de zaal die vanaf het begin uitmuntend heeft gescoord op akoestiek is natuurlijk ons eigen Concertgebouw. In de jaren 80 was ook daar een grote renovatie; geen gedoe met akoestiek, nee, het gebouw kreeg een nieuwe fundering. Kosten: 35 miljoen gulden.

Op dit prachtige filmpje een kort overzicht van die verbouwing met o.a. een rolletje voor Jaap van Zweden en dirigent Bernard Haitink.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie