Podium
NTR

Onderzoek: zzp-ers podiumkunsten in nood

  1. Klassiekchevron right
  2. Onderzoek: zzp-ers podiumkunsten in nood

Er moet dringend noodsteun komen voor de zzp-ers in de kunstsector. De 300 miljoen euro waarmee het kabinet de sector helpt, komt nauwelijks bij freelancers terecht. Dat concluderen de initiatiefnemers van de enquête Survey on Stage onder ruim 1500 freelancers in de podiumkunsten. Hoe de deelnemers zijn geselecteerd is niet bekendgemaakt.

Bijna 61 procent van de respondenten geeft aan dat opdrachten tot en met december geannuleerd zijn. Bijna 40 procent heeft zelfs annuleringen tot na december. Dat is in muziek, theater en dans min of meer hetzelfde. Ruim een kwart van de ondervraagden zegt zich te willen laten omscholen. Zelfs sommige succesvolle kunstenaars, actief op internationale podia, overwegen een andere opleiding of ander werk.

Het idee voor het onderzoek komt van zangers Mattijs van de Woerd en Marjolein Niels. Ze werkten samen met Groen Links. De vraag is of er niet meer lucht komt nu per 1 juli de maatregelen worden versoepeld. Marjolein Niels zei 25 juni in De Ochtend van 4 dat dat inderdaad goed nieuws is, maar dat grote, geannuleerde producties vaak niet alsnog worden uitgevoerd en dat er sowieso kleinschaliger wordt gewerkt. Daardoor lopen zzp-ers toch veel opdrachten mis.

Groen Links wil de enquête-resultaten maandag 29 juni gebruiken in het Tweede-Kamer-debat over steun aan de culturele sector.

Meer informatie in dagblad Trouw

Ster advertentie
Ster advertentie