Podium
NTR

Dirigent Heinz Friesen (85) overleden

  1. Klassiekchevron right
  2. Dirigent Heinz Friesen (85) overleden

“Ik geloof nog meer in muziek dan in Onze Lieve Heer”, zei de Limburgse dirigent Heinz Friesen ooit in een interview.
Hij overleed op 23 oktober op 85-jarige leeftijd. Dat heeft zijn familie bevestigd.

Friesen was een van de grootste dirigenten in de amateurblaasmuziek. Hij leidde tal van toporkesten naar grote successen. Zo won hij vijf keer het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Hij deed dat met drie orkesten: harmonieorkest Sint Michaël van Thorn (1974 en 1993), koninklijke harmonie Oefening & Uitspanning Beek en Donk (1978) en de Koninklijke Philharmonie Bocholtz (1985 en 1989).

Verder dirigeerde hij onder meer de koninklijke harmonie Pieter Aafjes Culemborg en de koninklijke harmonie Sophia's Vereeniging Loon op Zand. Voor zijn vele verdiensten voor de amateurmuzieksector ontving hij vele onderscheidingen, waaronder Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Ook was hij een graag geziene dirigent bij onze symfonieorkesten en leidde hij 20 jaar lang Concerto Rotterdam, gevormd door de strijkers van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Zijn wieg stond in Brunssum, hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en speelde van 1961 tot 1988 hobo bij het Brabants Orkest en Rotterdams Philharmonisch Orkest.Op jonge leeftijd begon Friesen tevens met het dirigeren van blaasorkesten.

Uit het omroeparchief: de familie Andriessen door het Brabants Orkest o.l.v. Heinz Friesen

In 1992 staat bij diverse orkesten en podia het werk van Hendrik Andriessen volop in de schijnwerpers. Tijdens het Hendrik Andriessen eeuwfeest (Andriessen is in 1892 geboren) doet ook het Brabants Orkest een behoorlijke duit in het zakje. Dit onder leiding van Heinz Friesen. Luister maar:

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

dinsdag 11 februari 1992

Omroep

KRO

Componisten

Hendrik Andriessen, Louis Andriessen, Jurriaan Andriessen

Uitvoerenden

Frank van Koten (hobo), Heinz Friesen (Dirigent), Philips' Philharmonisch Koor

Ensembles

Het Brabants Orkest

Tijdperken

Moderne muziek

Locatie

Casino Den Bosch, Den Bosch

Beeld in artikel Heinz Friesen © Collectie Heinz Friesen; omslagfoto: © ANP

Ster advertentie
Ster advertentie