Podium
NTR

'Eerlijke salarissen in de cultuursector... Belangrijk. Maar wie betaalt dat?'

foto: Wikimedia Commons
  1. Klassiekchevron right
  2. 'Eerlijke salarissen in de cultuursector... Belangrijk. Maar wie betaalt dat?'

Medewerkers in de cultuursector moeten een eerlijk loon krijgen. Dat vindt staatssecretaris voor cultuur, Gunay Uslu. Ze wil alle instellingen die vierjarige rijkssubsidie krijgen verplichten die eerlijke betaling vanaf 2025 te regelen. Op 29 juni was er in de Tweede Kamer een commissie-debat over haar plannen. Dorine Schoon van Platform voor Freelance Musici reageerde in Podium (zie onder).

De verplichting gaat gelden voor organisaties die onderdeel zijn van basisinfrastructuur (BIS). Dat is de subsidieregeling voor cultuurinstellingen die volgens het rijk essentieel zijn.

Extra geld

De staatssecretaris trekt extra geld uit om eerlijker betaling mogelijk te maken: 34 miljoen per jaar. De grote symfonieorkesten zitten ook in die regeling, maar zijn in feite al gestart met eerlijke betaling. Dat komt omdat ze freelance musici inschakelen via een zogenoemde payroll-constructie. Sinds 2020 moeten bij die manier van inhuren dezelfde voorwaarden gelden als bij vaste krachten.

Volgens de NRC zijn er bij tien Nederlandse symfonieorkesten bijna 800 remplaçanten (freelance musici) actief. Nu die meer verdienen komen orkesten in de problemen. Het leidt tot tekorten van honderdduizenden euro's per orkest. Volgens George Wiegel, directeur van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, zijn sommige muziekstukken niet meer uit te voeren, zoals muziek voor grote bezetting. Inhuur van veel freelancers is simpelweg te duur.

Wie gaat betalen?

Dorine Schoon, voorzitter van een Platform voor Freelance Musici, merkt op dat het niet alleen om die belangrijke orkesten gaat. Overal waar freelancers in de kunsten actief zijn moet eerlijk worden betaald. "Daar is iedereen het wel over eens. De vraag is: wie gaat het betalen? De 34 miljoen is voor de hele sector en zeker niet genoeg", zegt Schoon. "Het is ook nog onduidelijk hoe dat geld verdeeld gaat worden."

Schoon ziet het als denkbaar scenario dat de betaling eerlijk wordt, maar freelancers minder worden ingezet omdat het geld op is. Dat kan betekenen dat er minder concerten worden gegeven. "Ik hoop dat de freelancers niet de dupe zijn van deze ontwikkeling".

Hans Haffmans sprak Dorine Schoon in Podium op 29 juni. Luister hieronder terug.

Ster advertentie
Ster advertentie