Podium
NTR

Canadees Bruce Liu wint Chopin Concours Warschau

foto: Pxhere
  1. Klassiekchevron right
  2. Canadees Bruce Liu wint Chopin Concours Warschau

De Canadese pianist Bruce Xiaoyu Liu heeft de eerste prijs gewonnen op het Chopin Pianoconcours in Warschau. Hij krijgt 40.000 euro. De tweede prijs van ging naar Alexander Gadjiev uit Italië/Slovenië en Kyohei Sorita uit Japan.

Liu werd in 1997 geboren in Parijs en groeide op in Montreal, Canada. Met zijn eerste prijs treedt hij in de voetsporen van eerdere concourswinnaars als Maurizio Pollini, Martha Argerich en Krystian Zimerman.

De finales vonden plaats van maandag 18 t/m woensdag 20 oktober. De 12 finalisten moesten een van Chopins pianoconcerten uitvoeren, begeleid door het Philharmonisch Orkest van Warschau.

Het Chopin Concours Warschau bestaat sinds 1927 en wordt iedere vijf jaar gehouden. De editie van vorig jaar werd uitgesteld vanwege corona en dit jaar alsnog gehouden. Deelname stond open voor pianisten geboren tussen 1990 en 2004. Er meldden zich ruim 500 kandidaten, uit de hele wereld. Azië was opvallend sterk vertegenwoordigd. Van de uiteindelijk geselecteerde 87 deelnemers kwamen er maar liefst 22 uit China.

Opnamen van het concours kunnen worden teruggekeken via de wedstrijdsite, met hier het spel van Liu.

Ster advertentie
Ster advertentie