Podium
NTR

Dirigent Seiji Ozawa (88) overleden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Dirigent Seiji Ozawa (88) overleden

De Japanse dirigent Seiji Ozawa is 6 februari 2024 op 88-jarige leeftijd overleden. Dat is vandaag bekendgemaakt. Ozawa was de eerste Japanse dirigent die in het Westen de status van ster bereikte. De dirigent leed de laatste jaren aan de ziekte van alzheimer.

Seiji Ozawa was tussen 1973 en 2002 chef bij het Boston Symphony Orchestra. Hij was daarmee de langstzittende dirigent in de geschiedenis van het orkest - bijna 30 jaar. Onder zijn leiding was het BSO het eerste Amerikaanse orkest dat op tournee ging door China.

Wie was Seiji Ozawa?

Ozawa werd geboren in China, maar groeide op in Japan. De jonge Seiji had twee passies: beroemd pianist worden of rugby spelen. Nadat hij twee vingers brak bij het rugby, besloot hij zich te gaan storten op het dirigeren. En met succes.

Hij werd genomineerd voor verschillende Grammy Awards en werkte samen met de Japanse auteur Haruki Murakami aan Absolutely on Music: Conversations with Seiji Ozawa.

Ozawa was als jongeman assistent van Herbert von Karajan en van Leonard Bernstein. Daarnaast was hij oprichter van het Japanse Saito Kinen Orchestra. In 2022 dirigeerde hij nog eenmaal zijn ‘oude’ orkest in Japan.

Quote

Muziek heeft de kracht om harten van mensen met elkaar te verbinden en overstijgt taal en grenzen.

Seiji Ozawa

Seiji Ozawa dirigeert Mahlers Tweede symfonie bij het Boston Symphony Orchestra

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie