Podium
NTR

Reportage over de restauratie van het Hernense orgel

foto: Wikimedia
  1. Klassiekchevron right
  2. Reportage over de restauratie van het Hernense orgel

Uit de Heilige Judocuskerk in Hernen is het orgel weggehaald. Dat wordt namelijk gerestaureerd. Het is een bijzonder instrument. Er bestaan maar twee soortgelijke nog originele orgels van bouwer Wilhelm Rütter in Nederland. Redacteur Hans Noortman reisde af naar Hernen en maakte een reportage.

In heel Nederland is maar één ander origineel orgel van bouwer Wilhelm Rütter te vinden. Dat bevindt zich in de Grote Kerk van Hilversum. De instrumenten werden in de Duitse bedevaartsplaats Kevelaer gebouwd.

Hoognodige restauratie

Het orgel van Hernen verlaat voor het eerst in 170 jaar de kerk. Restauratie was nodig, want de aandrijving kon beter, niet alle registers waren meer bespeelbaar en de pedalen werken niet goed meer. De kosten van de restauratie van het orgel zijn 276.000 euro. Een hoog bedrag waarvoor rijksoverheid, provincie, verschillende fondsen en het kerkbestuur opdraaien.

Als vanouds

Alle onderdelen van het orgel worden 100 kilometer verderop, in een werkplaats, schoongemaakt, bijgesteld of vervangen. Het is de bedoeling dat Hernen over acht maanden zijn orgel weer terug heeft. Hopelijk klinkend als vanouds.

Beluister de reportage van Hans Noortman vanuit de Heilige Judocuskerk in Hernen hieronder.

Ster advertentie
Ster advertentie