Podium
NTR

Rondkomen niet eenvoudig voor musici Verenigd Koninkrijk

foto: Aleks Marinkovic Unsplash
  1. Klassiekchevron right
  2. Rondkomen niet eenvoudig voor musici Verenigd Koninkrijk

Bijna de helft van de Britse musici verdient minder dan 14.000 pond met muzikaal werk. Dat blijkt uit een eerste onderzoek van de Musician's Union en liefdadigheidsstichting Help Musicians. Om rond te komen zijn veel musici aangewezen op extra werk ernaast.

Bijna een kwart van de respondenten in het onderzoek gaf aan dat ze zichzelf of hun gezin niet kunnen onderhouden als uitvoerend musicus. Om toch rond te komen doen veel van hen er iets naast om bij te verdienen, vaak ook buiten de muziek. Verder concluderen de onderzoekers dat er sprake is van een pay gap voor vrouwen, mensen met een andere etniciteit, queer-personen en musici met een handicap.

Belemmering carrière

Maar liefst 80 procent van de musici ervaart op een bepaalde manier een belemmering van de carrière. Ook daarbij speelt de financiële situatie indirect een rol. De kosten voor een instrument en apparatuur, de kosten voor transport en kosten voor training worden veel genoemd als probleem.

Bijna 6000 musici deden mee aan het onderzoek dat het welzijn en de financiële situatie van musici in het Verenigd Koninkrijk in kaart bracht. Het doel van de onderzoekers was om een vollediger beeld te krijgen van de muziekwereld. Door het onderzoek om de drie à vijf jaar te herhalen kunnen veranderingen op bepaalde thema's in de toekomst worden gevolgd.

Situatie in Nederland

Volgens een woordvoerder van de Kunstenbond is het in Nederland niet heel anders. Ook hier komen musici moeilijk rond door uitsluitend muziek te spelen. De Kunstenbond doet op dit moment onderzoek naar de situatie voor musici in Nederland en overlegt daarbij met werkgevers en musici. In het najaar volgen de resultaten.

Ster advertentie
Ster advertentie