Podium
NTR

Veelbelovende dirigent Nicolò Foron wint prijs van de Duitse radio

foto: Ovidiu Matiu
  1. Klassiekchevron right
  2. Veelbelovende dirigent Nicolò Foron wint prijs van de Duitse radio

Net 25 jaar en dan een belangrijk dirigentenconcours en een prijs van de Duitse radio winnen. Het werd werkelijkheid voor de jonge Duits-Italiaanse dirigent Nicolò Foron. Hans Haffmans had in Podium een gesprek met de veelbelovende dirigent.

"Die erkenning helpt mijn carrière vooruit," zegt Nicolò Foron. "Ik kan muziek met nog meer mensen delen, dat is mijn doel." Het gaat om de Förderpreis Deutschlandfunk. De prijs is bedoeld voor musici die 'door hun werk al indrukwekkende individuele accenten hebben gelegd en klaar zijn voor een belangrijke internationale carrière.' De prijs is dat Foron een studio-cd mag opnemen en gaat dirigeren tijdens het Musikfest in Bremen.

Dirigentenconcours

In maart dit jaar won Foron als jongste ooit het Donatella Flick Dirigentenconcours. Onderdeel van zijn winst is dat hij komend seizoen assistent-dirigent is van het London Symphony Orchestra. Heeft Foron in die rol bepaalde doelen voor ogen? "Mijn droom is om mijn liefde voor muziek te delen met het publiek. Het is voor mij een grote kans om met zulke grote orkesten te mogen werken.

Foron vindt dat zijn rol als dirigent anders is dan zijn voorgangers. "In het verleden waren er geweldige dirigenten. Maar waar toen behoefte was aan sterke leiders zijn we nu meer personen die in een team tot goede resultaten komen. Daar komt nog bij dat we ook inclusiever zijn geworden. Ook dat is een geweldige ontwikkeling. De stemmen in het orkest zijn belangrijker geworden."

Quote

Mijn droom is om mijn liefde voor muziek te delen met het publiek

Nicolò Foron

Nederland

De dirigent heeft een link met Nederland. Hij studeerde onder meer directie in Amsterdam en zijn eerste cd-opnameproject was met cellist Maya Fridman en het Noord Nederlands Orkest. Op het programma stond het Celloconcert The forest in April van Jan Peter de Graaff. Een werk over klimaatverandering. "Mijn studie in Nederland heeft me veel geholpen" merkt Foron op. "Ik studeerde bij Ed Spanjaard, Kenneth Montgomery en Jac van Steen. Zij hebben de basis gelegd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie