Podium
NTR

Vioolbouwer Marten Cornelissen overleden

foto: muziekinstrumentenfonds/John McLachlan
  1. Klassiekchevron right
  2. Vioolbouwer Marten Cornelissen overleden

Cellist Roel Dieltiens: "Ik ben er zeker van dat de cello die je voor mij gebouwd hebt nog vele cellisten na mij heel gelukkig zal maken.”

Violist Yehudi Menuhin speelde op zijn instrument en cellist Roel Dieltiens doet dat nog steeds. Instrumenten van de Nederlandse maar in Amerika wonende vioolbouwer Marten Cornelissen. Hij is, naar nu bekend, vorige maand op 85-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Northampton. Hij was niet alleen een van de meest succesvolle, maar ook een van de productiefste instrumentenbouwers in Amerika. Meer dan 600 schreef hij er op z’n naam.
Het zijn de musici die met de eer strijken, maar het begint natuurlijk allemaal met het instrument.
Als jongen wilde Marten Cornelissen vliegtuigbouwer worden, maar toen hij op zijn 16e voor het eerst een viool in handen kreeg, veranderde hij op slag zijn plannen. Hij kocht een boek en begon aan de hand daarvan zijn eigen violen te bouwen. Halverwege de jaren 60 emigreerde hij naar de Verenigde Staten, waar hij succesvol werd als instrumentenbouwer en geliefd bij musici.

Zo ook bij de Belgische cellist Roel Dieltiens, die in 1992 een cello kocht bij Cornelissen: “Tot op de dag van vandaag vergezelt deze cello mij op al mijn concertreizen. Ik heb er tientallen CD-opnamen mee gemaakt. Wat een vakmanschap! Dank je Marten voor je vriendschap en dank je voor die prachtige muzikale stem die je me gegeven hebt. Ik ben er zeker van dat de cello die je voor mij gebouwd hebt nog vele cellisten na mij heel gelukkig zal maken.”

Ster advertentie
Ster advertentie