Podium

Nieuwe Steinway in Concertgebouw: 'Hij ruikt nog helemaal nieuw, een cocktail van de heerlijkste geuren'

NTR
foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Nieuwe Steinway in Concertgebouw: 'Hij ruikt nog helemaal nieuw, een cocktail van de heerlijkste geuren'

Het Concertgebouw koos een vleugel en pianostemmer Michel Brandjes was erbij. "Voor de mooiste zaal met de mooiste akoestiek ter wereld zochten we een nobele leeuw."

Michel Brandjes showt de nieuwe vleugel van het Concertgebouw

Meer dan 200.000 euro heeft 'ie gekost maar dan heb je wel wat. En dan hebben we het over een Steinway & Sons D Vleugel. Deze is door het Concertgebouw aangekocht. En om de aankoop feestelijk in te luiden mogen pianisten Daniil Trifinov en Sergei Babayan de vleugel zondag 19 maart inwijden.

Onze verslaggever Joris Kreugel loopt door de catacomben van het Concertgebouw waar de aankoop staat. En Joris is daar niet alleen. De wereldberoemde pianostemmer Michel Brandjes neemt hem mee naar de vleugelberging.

De vleugel wordt beschermd door twee hoezen: de laklaag alleen kost al zo’n 9.000 euro. “Hij ruikt nog helemaal nieuw. Je ruikt het polyester, de lak, het hardhout; een cocktail van de heerlijkste geuren.”

Waarom juist deze vleugel?

Brandjes vertelt dat ze in Hamburg uit een achttal vleugels konden kiezen en dat deze duidelijk de mooiste was. “Voor de mooiste zaal met de mooiste akoestiek ter wereld, zochten we een nobele leeuw. Hij moet kunnen brullen als een leeuw en een prachtige zangstem kunnen maken.”

“De grote poëten drukken hun toets in met hun wenkbrauw. De Steinway luistert."

Ster advertentie
Ster advertentie