Podium
NTR

Nieuwe trend in VS: filmcomponisten schrijven voor concertzalen

  1. Klassiekchevron right
  2. Nieuwe trend in VS: filmcomponisten schrijven voor concertzalen

In Amerika signaleren ze een nieuwe trend: filmcomponisten die muziek schrijven voor de concertzalen. Lange tijd was John Williams een uitzondering: als een van de weinige filmcomponisten schreef hij ook ‘gewone’ orkestwerken. Maar daar komt langzamerhand verandering in. Het Amerikaanse platenlabel en tijdschrift Variety ontdekten dat verschillende filmcomponisten komende weken hun debuut maken in de klassieke concertzaal.

Een vioolconcert van Fil Eisler, bekend van zijn muziek voor series en voor de film ‘Revenge, gaat eind deze maand in première in Los Angeles. Maar ook kamermuziek: een werk voor sopraan, viool en harp door componist Bruce Babock, die schreef voor de bekende serie ‘Murder She Wrote’.
Jeff Beal componist van de ‘House of Cards’, schreef een liedcyclus, die begin mei wordt uitgevoerd door St. Louis Symphony Orchestra onder leiding van Leonard Slatkin. Felix en Eleonor Slatkin, de ouders van de dirigent speelden beiden jarenlang in het studio orkest van Hollywood.

En eind van deze maand gaat het vioolconcert ‘Eleven, Eleven’ van Danny Elfman in première, bekend van ‘Alice in Wonderland’. De 65-jarige Amerikaanse componist ziet dat filmmuziek jong publiek naar de concertzalen trekt, maar hoopt met andere muziek van filmcomponisten ook de ‘gewone’ concertbezoeker te lokken en zo beide groepen met elkaar in contact te brengen.
Elfman gaat in ieder geval enthousiast van start; hij is van plan elk jaar een nieuw concert te schrijven.

Ster advertentie
Ster advertentie