Podium
NTR

Zara Ali wint Gaudeamus Award

foto: Gaudeamus
  1. Klassiekchevron right
  2. Zara Ali wint Gaudeamus Award

Componist Zara Ali heeft de Gaudeamus Award gewonnen. Dat is gisteren bekend gemaakt tijdens de slotavond van het Gaudeamus Festival.

Er waren 5 genomineerden die waren geselecteerd uit een totaal van meer dan 200 inzendingen. De stukken van de 5 genomineerden werden tijdens het festival gespeeld. De jury is lovend over Zara Ali en ziet ook mogelijkheden in de jonge componist. In het juryrapport staat: “Ze heeft de kracht om naar buitenaardse plaatsen te komen, die vreemd en niet gemakkelijk te ontcijferen zijn. Ze heeft een rijk scala aan richtingen die zij kan ontwikkelen en we kijken er naar uit waar haar pad naartoe zal leiden.”

Zara Ali (1995) is componist en multimediakunstenaar. Zij is geboren in Memphis, Tennessee in de Verenigde Staten. In haar muziek heeft zij veel aandacht voor timbre (klankkleur) en maakt zij een vertaling van bijvoorbeeld geometrie naar fysiek geluid. In 2022 won zij de eerste prijs tijdens de Felix Mendelssohn Bartholdy Composition Competition. Haar muziek is uitgevoerd in het Berliner Konzerthaus en bij het Tanglewood Music Festival. Ze woont en werkt momenteel in Frankfurt.

De Gaudeamus Award wordt al sinds 1957 uitgereikt. Peter Schat, Otto Ketting en Louis Andriessen zijn winnaars uit de beginjaren van de prijs. Meer recent wonnen Michel van der Aa (1999) en Aart Strootman (2017) de prijs.

Ster advertentie
Ster advertentie