Podium
NTR

Prijs voor oprichter Pianolamuseum Amsterdam

foto: wikipedia
  1. Klassiekchevron right
  2. Prijs voor oprichter Pianolamuseum Amsterdam

Het pianolamuseum is een van de kleinste musea in Amsterdam, maar bezit een van de grootste collecties aan pianola’s ter wereld. En dat is vooral te danken aan oprichter Kasper Janse. Daarom krijgt hij dit jaar de Henny Hogenbijl Prijs.

De prijs wordt jaarlijks toegekend aan personen of instanties die zich veelal achter de schermen verdienstelijk maken op het gebied van muziek.

Hoe het begon

Het begon allemaal in 1970 toen Janse samen met Theo de Boer startte met zijn verzameling pianola’s. Deze automatische piano’s die worden aangestuurd door pianorollen waren populair tussen 1900 en 1935, maar raakten uit de mode door de opkomst van de radio. Het is aan Janse te danken dat het instrument nog steeds te zien is.

Stravinsky

Componist Igor Stravinsky schreef een stuk speciaal voor de zelfspelende piano. Voordeel is, volgens de componist, dat je het instrument dingen kunt laten doen die een paar mensenhanden niet kan. Zo ook in zijn Etude voor pianola: drie pianisten zouden nodig zijn om het werk uit te voeren, maar de pianola kan het allemaal.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie