Podium
NTR

Opera voor viool en piano? Dat kan, bewijst violist Mathieu van Bellen

foto: De Vereniging (Mathieu van Bellen)
  1. Klassiekchevron right
  2. Opera voor viool en piano? Dat kan, bewijst violist Mathieu van Bellen

Zangers op het podium, een kleurrijk decor en een orkest in de orkestbak. Bij een opera gebeurt er veel tegelijkertijd. Violist Mathieu van Bellen en pianist Mathias Halvorsen bewerkten voor hun instrumenten de complete opera Salome van Richard Strauss. Samen zijn ze zangers, orkest en koor. Van Bellen vertelde erover in Podium.

Belangrijke vraag: blijft er nog genoeg over? “Veel,” vindt Van Bellen. “We hebben gemerkt dat het verhaal heel belangrijk wordt en sterker overkomt op het publiek.”

Bij het concert wordt de tekst van de opera in Nederlandse vertaling geprojecteerd. “Het publiek leest als het ware met de muziek mee, dat is een bijzondere ervaring.”

Vijfsterrenrecensie

Eerder bewerkten de musici de opera La Bohème van Puccini. Met groot succes want voor die opname kreeg het duo vijfsterrenrecensies in het BBC Music Magazine en The Sunday Times. Ze speelden die bewerking in Nederlandse concertzalen, maar ook in de Elbphilharmonie in Hamburg en het Beethoven-Haus in Bonn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen hoofdrol

Wat de bewerkingen zo uniek maakt is dat er geen hoofdrol is voor één instrument. De piano is niet ondergeschikt aan de viool of andersom. “We verdelen de rollen onder elkaar. Wie wat speelt is in onze constructie heel belangrijk.”

Waarom kozen ze nu voor de opera Salomé? “Vooral vanwege het sterke verhaal (libretto is van Oscar Wilde), maar ook omdat de muziek uit de opera uitdagend is. Richard Strauss schrijft in twee toonsoorten tegelijk en bewerken was daardoor veel moeilijker. We zijn er in totaal een jaar ermee bezig geweest."

Van Bellen benadrukt dat ze veel plezier hadden bij het bewerken. “Het was voor ons een mogelijkheid om de operamuziek beter te leren kennen. Nu we hebben ervaren dat het publiek het ook waardeert, is dat natuurlijk stimulans om door te gaan.”

In de Muziekhaven van Zaandam spelen Mathieu van Bellen en Mathias Halvorsen op 27 juli de complete partituur van Richard Strauss’ opera Salome voor viool en piano. Lees meer info.

Ster advertentie
Ster advertentie