Podium
NTR

Ukrainian Freedom Orchestra speelt in Amsterdam

foto: Unsplash Yehor Milohrodskyi
  1. Klassiekchevron right
  2. Ukrainian Freedom Orchestra speelt in Amsterdam

In 2022 is het Ukrainian Freedom Orchestra opgericht. Belangrijk doel van het orkest is solidariteit tonen met de bevolking van Oekraïne in de oorlog met Rusland. Vorig jaar maakte het orkest een tournee door Europa, het Verenigd Koninkrijk en Amerika. Het orkest is nu weer op tournee door Europa. Op maandag 28 augustus zijn de musici te horen in het Concertgebouw in Amsterdam.

Het Ukrainian Freedom Orchestra bestaat uit allemaal musici die op één of andere manier verbonden zijn aan Oekraïne. Sommige musici zijn gevlucht toen in 2022 de oorlog uitbrak, anderen woonden al buiten Oekraïne. Wat hen verbindt is de liefde voor het land en de cultuur. Ook oprichter Keri-Lynn Wilson heeft Oekraïense wortels. Zij heeft ook nog steeds familie in Oekraïne wonen. Ze groeide op in Winnipeg, Canada, waar een grote Oekraïense gemeenschap woont.

Het orkest is op tournee en speelt na Amsterdam nog in Hamburg, Snape en Londen.
Op het programma werken van twee Oekraïense componisten. Van Yevhen Stankovych klinkt het Tweede vioolconcert met als solist Valeriy Sokolov. Het orkest speelt ook Melody van Myrslav Skoryk. Deze werken worden gecombineerd met de Ouverture La forza del destino van Giuseppe Verdi en de Derde symfonie "Eroïca" van Ludwig van Beethoven.

Beluister hier het gesprek dat Hans Haffmans met Keri-Lynn Wilson had:

Ster advertentie
Ster advertentie