Podium

Commissie: naam Von Karajan Plein Salzburg ‘besmet’

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Commissie: naam Von Karajan Plein Salzburg ‘besmet’

Moet de geboortestad van een beroemd dirigent een straat hebben die naar hem is genoemd? In Salzburg vonden ze van wel. Herbert von Karajan, in Salzburg geboren in 1908, wordt geëerd met het Herbert von Karajan plein. Het is centraal gelegen en de kantoren van de Salzburger Festspiele liggen er vlakbij.

Maar is dat wel terecht, dit eerbetoon? Nee, zegt nu een onderzoekscommissie. In opdracht van de stad zocht die commissie uit in hoeverre gekozen straatnamen ‘besmet’ zijn door een oorlogsverleden. Concreter: zijn de mensen die zijn vernoemd loyaal geweest aan het Nazi-regime?

De resultaten kwamen 8 juni naar buiten. Herbert von Karajan is een van de 66 probleemgevallen, en wel in de 'zwaarste categorie': er was sprake van een nauwe verbondenheid met de nationaal-socialistische partij. De commissie vindt dat Salzburg moet ingrijpen, bijvoorbeeld door het plein te hernoemen.

Naamsverandering zal veel weerstand op roepen, denkt de gemeente. Maar "helemaal niets doen is echter ondenkbaar na de presentatie van het verslag”, zo reageerde de loco-burgemeester.

Overigens is al langer bekend dat Von Karajan Nazi-sympathieën had.

foto: Salzburg, wikimedia commons

Ster advertentie
Ster advertentie