Podium
NTR

Winnaars Nieuw Geneco Fair Practice Award

foto: Pieter KErs / Genecofoto: Pieter KErs / Geneco
  1. Klassiekchevron right
  2. Winnaars Nieuw Geneco Fair Practice Award

Ensemble Black Pencil en het festival November Music hebben dit jaar de Nieuw Geneco Fair Practice Award gekregen.

Nieuw is het Genootschap Nederlandse Componisten. Dit jaar wordt de Fair Practice Award voor de vierde keer uitgereikt. Met de prijs wil Nieuw Geneco aandacht vestigen op fair practice, eerlijke richtlijnen voor honorarium en goed opdrachtgeverschap in de muziek. Componisten kunnen ensembles en instellingen voordragen voor de award.

Ensemble Black Pencil ontvangt de award, omdat het ensemble al jaren lang compositieopdrachten geeft voor hun bijzondere en uitdagende bezetting.
Componist Yannis Kyriakides zegt: "Het ensemble herneemt ook met regelmaat eerder gecomponeerd werk, zodat er een herkenbaar en eigen repertoire ontstaat, voor een groot en divers publiek op een grote verscheidenheid aan podia en bijzondere locaties. Dit ensemble vervult hiermee een grote voortrekkersrol in het muziekleven."

Het festival November Music is vanaf het begin een thuis geweest voor nieuwe muziek en componisten. Zo wordt elk jaar een nieuw “Bosch Requiem” gecomponeerd – steeds door een andere componist. De jury roemt de praktijk van transparante communicatie en duidelijke afspraken. De jury merkt bovendien op dat het November Music zich opstelt als een gelijkwaardige partner van de componist door de componist te blijven betrekken in alle facetten van de productie. Dit ensemble werd onder meer genomineerd door componist Aart Strootman. Hij zegt: "Wat speciaal was aan deze opdracht is dat we gezamenlijk kijken naar de gewenste duur, bezetting, etc. En van daaruit kijken naar wat er fair practice gerealiseerd kan worden. Toen bleek dat de ambities hoger waren dan de begroting is er aanvullende financiering gezocht en gevonden." Strootman baseerde zijn nominatie op zijn opdracht voor het componeren van het Bosch Requiem.

Ster advertentie
Ster advertentie