Podium

Britse bariton wordt Duitser

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Britse bariton wordt Duitser

De 36-jarige Britse bariton en cellist Simon Wallfisch heeft het Duitse staatsburgerschap aangevraagd. Wallfisch is een fervent tegenstander van de Brexit. Hij maakt gebruik van het zogeheten artikel 116 van de Duitse Grondwet. Dat artikel biedt nazaten van voormalig Duitse staatsburgers, wier nationaliteit tussen 1933 en 1945 is afgenomen, de mogelijkheid om Duitser te worden. Simon is namelijk de kleinzoon van Auschwitz-overlevende Anita Lasker-Wallfisch. Zij was celliste in het vrouwenorkest in het concentratiekamp en ontsnapte op die manier aan de gaskamers. Al sinds jaar en dag geeft Anita Lasker lezingen en interviews over de gevaren van antisemitisme, met Simon vaak aan haar zijde.
Een nazaat van een holocaust-slachtoffer die Duitser wordt, opmerkelijk, maar, benadrukt Simon Wallfisch, zijn grootmoeder heeft zijn besluit goedgekeurd.

Een filmpje waarin hij zijn beslissing toelicht, vind je hier

Hij is overigens niet de enige. Afgelopen jaar heeft een recordaantal Britten een Iers paspoort aangevraagd: 100.000 keer. Vorig jaar was dat nog 81.000 keer.

Foto: Blanca Weber

Ster advertentie
Ster advertentie