Podium

Oud-orkestdirecteur Loot overleden

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Oud-orkestdirecteur Loot overleden

Oud-orkestdirecteur Jan Willem Loot is vrijdag op 77-jarige leeftijd overleden, werd dit weekend bekend. Hij gaf in 41 jaar leiding aan vijf orkesten, waarvan de helft daarvan aan het Koninklijk Concertgebouworkest.

Hij begon in 1971 - op zijn 28ste - bij het toenmalig Overijssels Philharmonisch Orkest. Vervolgens belandde hij als baas van het Amsterdams Philharmonisch Orkest in een moeizaam fusieproces met het Utrechts Symfonie Orkest en het Nederlands Kamerorkest. Daaruit ontstond onder meer het huidige Nederlands Philharmonisch Orkest, dat ook het huisensemble werd van De Nationale Opera.

Toen op het laatste moment Edo de Waart als nieuwe chef afhaakte, deed Loot een gouden greep: hij haalde - ‘op intuïtie’, schrijft Het Parool - de Oost-Duitse dirigent Hartmut Haenchen. Haenchen zou met de nieuwe artistiek leider Pierre Audi De Nationale Opera op de wereldkaart zetten.

Vanaf 1998 was Loot zo’n twintig jaar directeur van het Concertgebouworkest. Hij zorgde er onder meer voor dat de verstoorde relatie met oud-chef Bernard Haitink werd hersteld. Verder haalde hij Mariss Jansons naar Amsterdam als opvolger van Riccardo Chailly. In het jaar dat Loot met pensioen ging, riep muziektijdschrift Grammophone het Concertgebouworkest uit tot ‘het beste orkest ter wereld’. Ook was Loot een drijvende kracht achter het eigen platenlabel RCO Live.

Na zijn pensioen werkte hij nog enkele jaren in het buitenland, als artistiek directeur van het Orchestre de France in Parijs.

Ster advertentie
Ster advertentie