Podium
NTR

Evgeny Kissin te gast in Den Haag: 'Alles hangt van mij af. Alles is in mijn handen'

foto: EO
  1. Klassiekchevron right
  2. Evgeny Kissin te gast in Den Haag: 'Alles hangt van mij af. Alles is in mijn handen'

De pianist Evgeny Kissin komt naar concertzaal Amare in Den Haag om een recital te spelen met voornamelijk werk van Sergej Rachmaninov. Kissin was vijf jaar geleden voor het laatst te gast in Nederland. Hans Haffmans sprak hem in Podium.

“Ik kom met het grootste plezier terug in Nederland,” zegt Evgeny Kissin. De pianist was voor het eerst in ons land in 1988. Toen speelde hij onder leiding van Christoph von Dohnányi Chopins Tweede pianoconcert bij het Concertgebouworkest. Sindsdien trad hij op in steden als Rotterdam, Eindhoven en Utrecht.

Met dit recital in de serie World Master Pianists wil de pianist Rachmaninov eren. En daar is alle reden toe, want de componist werd dit jaar 150 jaar geleden geboren. Het is Russische muziek, maar voor Kissin is dat in deze tijd niet vreemd. “Ik ben opgegroeid in de Sovjet-Unie. Het ondersteunen van terrorisme vanuit dat land, de bloedige oorlog in Afghanistan bijvoorbeeld, ik heb het allemaal meegemaakt. Maar het staat los van mijn liefde voor Russische muziek.” De aantrekkingskracht zit 'm voor Kissin in de gelaagdheid. "Ik houd ervan sinds mijn kindertijd. En vooral ook van het spelen ervan. Het is niet alleen vol van schoonheid, maar er zit ook veel tragiek in."

Quote

Ik houd sinds mijn kindertijd van Russische muziek. En vooral ook van het spelen ervan. Het is niet alleen vol van schoonheid, maar er zit ook veel tragiek in.

Evgeny Kissin

Balling in Parijs

Naast Rachmaninov staat ook Chopin op het programma. Een componist die op zijn twintigste uit zijn moederland Polen moest vertrekken omdat het land door de Russen werd bezet. Je zou er een verwijzing naar de oorlog in Oekraïne in kunnen zien. Maar Kissin benadrukt dat dit niet klopt. "Bij het bedenken van een programma ga ik in mijn hoofd na wat ik zou willen spelen en wat goed bij elkaar klinkt. Dat hoeft niet speciaal een historische connectie te zijn. Het is vooral een muzikale combinatie van stukken.”

Kissin heeft een zware repetitie achter de rug. Dat doet hij altijd: een dag van tevoren neemt hij het programma grondig door. En op de dag van het recital speelt hij niet. De pianist geeft toe dat er voor hem niets gaat boven het geven van een recital. "Alles hangt van mij af. Alles is in mijn handen. Al speel ik veel met orkesten en kamermuziek. Dit is het ultieme."

#StandWithUkraine

De Russische Kissin woont in Praag en heeft de Israëlische nationaliteit. Hij spreekt zich vaak uit tegen de oorlog in Oekraïne. Kort na het begin van de Russische bezetting deed hij dat via sociale media onder de hashtag #StandWithUkraine. Hij is ook componist en schreef als reactie op de oorlog een pianotrio, een werk dat vorig jaar in première ging.

Kissin speelt op woensdagavond 28 juni in de serie World Master Pianists in de Haagse concertzaal Amare. Lees meer info

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie