Podium
NTR

Muriel van Dinteren leert je je stem kennen

foto: Website Muriel van Dinteren
  1. Klassiekchevron right
  2. Muriel van Dinteren leert je je stem kennen

"Het vinden van je eigen stemgeluid is de basis voor meer geluk." Dat schrijft stemcoach Muriel van Dinteren in de inleiding van haar onlangs verschenen boek Be Your Own Voice. Van Dinteren houdt zich na een carrière als operazangeres al een tijdje bezig met het coachen van zangers, sprekers en ondernemers. In Podium vertelde ze erover.

"Ik begon met het coachen van klassiek zangers", zegt ze. "Maar ik kwam erachter dat er in het popgenre ook vraag is naar een goede techniek."

Sterker nog, een goede stemvorming speelt ook buiten de muziek. "Ook van sprekers op een event of online training hoorde ik: mijn stem komt niet over en daarom overtuigt het niet wat ik doe. Het kan verbeteren, maar je moet heel veel vlieguren maken."

Stemklank

Je stem zegt volgens Van Dinteren wie je bent. "De stem is jouw eerste contact met de ziel. Als ik naar je stem luister dan voel ik je. Ik leer je beter kennen."

Dat besef begint volgens de coach bij jezelf. Ze laat cursisten daarom kennismaken met hun eigen stem. "Met vallen en opstaan en heel veel tranen. Al is dat natuurlijk voor iedereen anders. Zelf kwam ik er ook pas later achter welke stem ik ben. Ik werd onterecht gelabeld als mezzosopraan."

Stemschaamte

Heeft ze tips voor mensen die hun stem willen leren kennen? "Probeer je stemschaamte te overwinnen. Doe als oefening bijvoorbeeld eens een sirene na. Dat levert een openbaring op. Kan ik al zo hoog en zo hard? Veel mensen vinden dat eng en dat is dus nergens voor nodig."

Ster advertentie
Ster advertentie