Podium
NTR

Klassieke Indiase muziek bij Podium

foto: Debashish Bhattacharya Triofoto: Debashish Bhattacharya Trio
  1. Klassiekchevron right
  2. Klassieke Indiase muziek bij Podium

Op vrijdag 7 juli hoorde je in Podium Indiase klassieke muziek van het Debashish Bhattacharya Trio. Zaterdag 8 en zondag 9 juli zijn zij te vinden op het festival LaLaLand – the magic of India. Daar kan je kennismaken met de Indiase muziek en cultuur. Dieuwertje Blok sprak met hen en met Lalita van Lamsweerde, initiatiefnemer van het festival.

Debashish Bhattacharya Trio

Bhattacharya is in India een grote muziekfamilie. Het trio bestaat uit Debashish zelf, zijn broer Subasis en zijn dochter Anandi. Debashish speelt op de slide guitar, een instrument dat hij zelf heeft uitgevonden. Subasis speelt op tabla (Hindoestaanse troms) en Anandi zingt. In de studio speelden zij drie muziekstukken: Ode to love, In between us en Jai Ganesh.

Debashish wordt in India gezien als grote meester in het bespelen van zijn zelfgemaakte instrument. Hij speelt de slide guitar met een ijzeren driehoek om zijn vinger heen en het wordt ook anders vastgehouden dan de Westerse gitaar. De slide guitar ligt voor hem op de grond. Daarnaast verschillen de positie van de snaren en de klanken.

foto: NPO Klassiek

Het Debashish Bhattacharya Trio bij Podium.

Indiase klassieke muziekcultuur

Bij klassieke muziek denken we aan grote namen als Bach of Beethoven, maar in India bestaat een minstens zo gevoelig en verfijnde klassieke muziektraditie. "Traditie wordt overgegeven in de familie. Van jongs af aan leren kinderen van belangrijke Indiase muziekfamilies allerlei instrumenten spelen. Muziekstukken en melodieën (raga’s) worden mondeling overgegeven van generatie op generatie", vertelt Lalita. "Indiase klassieke muziek kent veel meer tonen. Dat maakt het voor Westerlingen heel nieuw om te volgen."

Aanleiding voor het festival

LaLaLand vindt jaarlijks plaats in de Indiase strandprovincie Goa, maar Lalita hoopt met deze eerste Nederlandse editie ook het Nederlandse publiek warm te krijgen voor de Indiase cultuur. Lalita wil een ode brengen aan India, maar ook aan haar vader Felix van Lamsweerde. Hij werkte meer dan veertig jaar bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen en organiseerde vijftig jaar geleden het eerste ‘Indiafestival’ in Nederland, het Tropenpodium. Lalita zelf heeft ook een sterke binding met India: ze heeft er acht jaar gewoond en haar naam is een Indiase naam.

Daar komt bij dat de oprichters van Ruigoord, de locatie van het festival, 50 jaar geleden een reis naar India maakten met De Luchtbus. 8 en 9 juli brengt LaLaLand ook een ode aan deze reis. Twee dagen lang kunnen mensen de Indiase cultuur snuiven. En dat is niet alleen met muziek: er is ook dans, yoga, meditatie en cricket.

Op zaterdag 8 en zondag 9 juli treedt het Debashish Bhattacharya Trio op tijdens de eerste Nederlandse editie van het festival LaLaLand – the magic of India. Het festival vindt plaats op het kunstenaarseiland Ruigoord en staat geheel in het teken van Indiase kunst en cultuur. Meer informatie.

Ster advertentie
Ster advertentie