Podium
NTR

Twee nieuwe composities voor de begrafenisceremonie van Queen Elizabeth II

foto: Ben Stansall / AFPfoto: Ben Stansall / AFP
  1. Klassiekchevron right
  2. Twee nieuwe composities voor de begrafenisceremonie van Queen Elizabeth II

Op 19 september was de staatsbegrafenis van de Britse koningin Elizabeth II. De plechtigheden begonnen met de uitvaartdienst in Westminster Abbey. Natuurlijk klonk daar ook veel muziek. Er werden liederen gezongen, zowel door de aanwezigen als door het Choir of Westminster Abbey en de Choir of the Chapel Royal, St. James’s Palace. Er klonken ook twee nieuwe composities.

Nieuwe muziek van Judith Weir en James Macmillan

Componist Judith Weir, Master of the King’s Musick (voorheen: Master of the Queen’s Musick) schreef voor deze plechtigheid het werk Like as the hart, een zetting van Psalm 42 (Zoals een hinde smacht naar stromend water, zo smacht mijn ziel naar u, o God). Judith Weir zegt: “Voor deze uitvaartdienst verzocht Westminster Abbey mij de eerste zeven verzen van Psalm 42 op muziek te zetten. Het sterke geloof van de koningin was een inspiratie voor mij toen ik deze psalm op muziek zette”. Judith Weir schreef ook muziek voor het 70-jarig jubileum van The Queen, enkele maanden geleden.

Er klonk nog een nieuwe compositie. James MacMillan componeerde het koorwerk Who shall seperate us, speciaal voor deze gelegenheid. James MacMillan liet zich net als Judith Weir inspireren door een Bijbeltekst. In dit geval Romeinen 8. (Wat zal ons scheiden van de liefde van Christus? Ik ben ervan overtuigd dat dood, noch leven, engelen noch machten noch krachten, heden noch toekomst, hoogte noch diepte of wat er ook maar in de schepping is, ons zal kunnen scheiden van de liefde van God).

Bekijk Like as the hart van Judith Weir en Who shall separate us van Sir James McMillan

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie