Podium

Dirigent en componist Hans Zender (82) overleden

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Dirigent en componist Hans Zender (82) overleden

De Duitse dirigent en componist Hans Zender is op dinsdag 22 oktober overleden op 82-jarige leeftijd. Dat bevestigt zijn muziekuitgever.

Zender was chefdirigent van verschillende Duitse orkesten en operahuizen. Tussen 1987 en 1990 leidde hij het Radio Kamerorkest in Hilversum. Vooral hedendaagse muziek had zijn belangstelling en hij groeide uit tot een belangrijk uitvoerder van nieuwe noten.

Componeren leerde hij van onder meer Pierre Boulez en Bernd Alois Zimmermann. Zijn bekendste werk is de bewerking van de Winterreise van Franz Schubert, tot een cyclus voor tenor en kamerorkest. Zender herschreef het origineel met het idee dat de pianopartij van Schubert aan een opfrisbeurt toe was. Verder componeerde hij onder andere elektronische muziek en drie opera’s. In Oosterse culturen vond hij een grote inspiratie, nadat hij in 1972 Japan had bezocht. Meditatie en concentratie werden thema’s in zijn werk. Hij schreef er zelfs een boek over. Zender vond dat iedere noot, ieder moment in de muziek, aandacht verdiende.

Biografie (Engelstalig)

Ster advertentie
Ster advertentie