Podium
NTR

Musicologe Etty Mulder overleden

  1. Klassiekchevron right
  2. Musicologe Etty Mulder overleden

Musicologe Etty Mulder is overleden. Dat melden bronnen uit haar omgeving. Ze was 25 jaar verbonden aan de Universiteit van Nijmegen, als professor musicologie en cultuurwetenschappen.

Mulder had een brede interesse. Ze schreef bijvoorbeeld een biografie van de middeleeuwse religieus en componiste Hildegard von Bingen, verdiepte zich in muziek in concentratiekampen en brak een lans voor Pierre Boulez. In 1999 was ze één van de oprichters van de Stichting Pierre Boulez, met het doel de Franse componist te ontdoen van zijn imago van koele rekenaar. Voor haar werk kreeg ze in 2012 een hoge, Franse onderscheiding.

Een voormalig student van haar, Erwin Roebroeks, schrijft op Facebook dat Mulder altijd psychoanalyse op muziek losliet,… met als voorbeeld het college 'Vrolijke anaal-erotiek bij Wolfgang Amadeus Mozart'. Roebroeks noemt haar een onafhankelijk denker, die "schreef en deed wat volgens haar geschreven en gedaan moest worden". Zo zou ze bijzonder hoogleraar Louis Andriessen hebben ontslagen, omdat hij in colleges zijn eigen muziek draaide in plaats van les te geven.

De website van Etty Mulder

Ster advertentie
Ster advertentie