Podium
NTR

Strijkstokken van beschermde houtsoort: kan dat nog?

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Klassiekchevron right
  2. Strijkstokken van beschermde houtsoort: kan dat nog?

Op 14 november start in Panama een internationale conferentie over de bescherming van planten en dieren. Ruim 185 landen komen bij elkaar. Op de agenda staat een onderwerp dat al maanden tot beroering leidt in de muziekwereld. Er wordt namelijk besloten of het hout waar strijkstokken van worden gemaakt - pernambuco-hout uit Brazilië - dezelfde bescherming krijgt als ivoor.

Een strengere beschermstatus van pernambuco-bomen zou grote consequenties hebben voor musici en voor strijkstokken-bouwers. De tweede groep zou zelfs hun broodwinning kunnen verliezen.

Waarom de pernambuco-boom mogelijk beschermd gaat worden

Hans sprak met Sander van Andel, expert bij International Union for Conservation of Nature. Hij legt uit dat op dit moment veel illegale handel wordt gedreven. De pernambuco-boom is echter een zeer langzaam groeiende boom en groeit beter in de natuur. De ontbossing gaat inmiddels sneller dan dat er nieuwe bomen groeien.

Handelaar in strijkstokken Jean Desmet is bezorgd

Strijkstokken van pernambuco-hout zijn zeer gewild, vanwege het unieke karakter van het tropische hout. Jean Desmet maakt zich dus zorgen over de mogelijk strengere regelgeving.

Ook musici maken zich grote zorgen. Strengere regelgeving zou betekenen dat musici mogelijk niet meer aan een pernambuco-strijkstok kunnen komen en moeilijkheden kunnen krijgen als ze met deze strijkstok willen reizen. De Franse violist Emilie Berlaud startte in oktober 2022 al een petitie om musici te beschermen tegen de mogelijke consequentie van de strengere regelgeving.

Waarom geen strijkstokken van een andere houtsoort?

Hoewel de strijkstokken van pernambuco-hout zeer gewild zijn, werken instrumentenbouwers ook aan nieuwe methodes om Europese houtsoorten te verbeteren.

Ster advertentie
Ster advertentie