Podium

Bezuiniging op cultuursector in Vlaanderen

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Bezuiniging op cultuursector in Vlaanderen

Bezuinigingen in de cultuursector, wij weten er alles van. Vlaanderen is dit weekend opgeschrikt door een grote bezuinigingsaankondiging van Minister van Cultuur Jan Jambon. Culturele instellingen moeten het stellen met 6% minder middelen en op projectsubsidies wordt 60% bespaard. Alles bij elkaar zo’n 17 miljoen Euro.

De Federatie van Artistieke Organisaties noemt de bezuinigingen op projectsubsidies betreurenswaardig, omdat juist projecten bij uitstek zijn bedoeld voor innovatie en opkomende artiesten.
De directeur van het Koninklijk Vlaams Theater in Brussel beschrijft de bezuinigingen als “een grote klap voor theatrale kunst.”
En volgens de directeur van concertzaal De Roma in Antwerpen leidt de maatregel rechtstreeks tot een verschraling en een verarming van het cultuuraanbod.

In een reactie zegt minister Jambon dat beleidsvorming een kwestie van keuzes is. “Het is al lang bekend dat er bespaard zou moeten worden. We zijn erin geslaagd om de bezuinigingen voor enkele instellingen te beperken. We lanceren ook een aantal nieuwe initiatieven. Dit betekent dus dat er voldoende ruimte is voor een innovatief cultuurbeleid .” Aldus de minister van Cultuur Jambon.

Ster advertentie
Ster advertentie