Podium

Jazzpionier Chick Corea op 79-jarige leeftijd overleden

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Jazzpionier Chick Corea op 79-jarige leeftijd overleden

Een bericht op zijn Facebook-pagina meldt dat Chick Corea dinsdag 9 februari 2021 is overleden aan een zeldzame vorm van kanker. De Amerikaanse jazzpianist ontving in zijn carrière maar liefst 23 Grammy’s.

“Gedurende zijn hele leven en carrière genoot Chick van de vrijheid en het plezier om iets nieuws te creëren,” luidde het bericht. “Hij was een geliefde echtgenoot, vader en grootvader, en voor velen een geweldige mentor en vriend. Met zijn oeuvre en concerten heeft hij miljoenen levens geraakt en geïnspireerd.”

Corea was een veelzijdig musicus, werkzaam als componist, toetsenist en bandleider. Eind jaren 60 maakte hij deel uit van Miles Davis' band en speelde mee op zijn albums. Zijn eerste twee albums Tones for Joan’s Bones (1966) en Now He Sings, Now He Sobs (1968), kregen lovende kritieken. Beide worden nu beschouwd als klassiekers.

Met zijn eigen gevormde bands, Return to Forever en Circle, experimenteerde hij met verschillende genres en stijlen. Vanaf begin jaren '80 richt zich Chick Corea ook op klassieke muziek. In Nederland trad hij op met het Koninklijk Concertgebouworkest en Amsterdam Sinfonietta.

Chick Corea tijdens een optreden in 2017 (Foto: ANP).

Chick Corea en de piano

Toen jazz en rock in de jaren zeventig samensmolten, stond hij vooraan, maar zijn liefde voor de akoestische piano heeft hij nooit losgelaten. Vorig jaar nog bracht Corea het dubbelalbum Plays uit: Corea enkel met piano. “Zoals een hardloper graag hardloopt omdat het gewoon goed voelt, zo speel ik graag piano gewoon omdat het goed voelt”, zei hij daarover in een interview.

In zijn laatste woorden op Facebook zegt hij: “Het is mijn hoop dat iedereen die wil spelen of op wil treden, wat dan ook, dit ook doet! Is het niet voor jezelf, doe het dan voor ons. De wereld heeft niet alleen meer artiesten nodig, het is ook gewoon heel erg leuk.”

Mozarts Concert voor twee piano’s in Es

Chick Corea was een van de meest veelzijdige en invloedrijke jazzpianisten ter wereld. Met Het Concertgebouw onderhield hij nauwe banden. Zijn debuut maakte hij er in 1983. Samen met Friedrich Gulda soleerde hij in Mozarts Concert voor twee piano’s in Es bij het Concertgebouworkest onder leiding van Nikolaus Harnoncourt. Beluister het concert:

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

vrijdag 17 juni 1983

Omroep

NOS

Componisten

Wolfgang Amadeus Mozart, Chick Corea, Friedrich Gulda

Uitvoerenden

Nikolaus Harnoncourt (Dirigent), Chick Corea (piano), Friedrich Gulda (piano)

Ensembles

Koninklijk Concertgebouworkest

Tijdperken

Klassiek, Midden/laat twintigste eeuw

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Matangi Quartet speelt Lyric Walz van Chick Corea

Als bijdrage voor het #90Seconds-project, dat integraal werd uitgezonden in het Avondconcert, schreef Chick Corea Lyric Walz speciaal voor het Matangi Quartet.

Matangi Quartet speelt 'Lyric Walz' van Chick Corea.

Ster advertentie
Ster advertentie