Podium
NTR

Dirigent John Eliot Gardiner trekt zich terug uit productie na incident met zanger

foto: Chris Christodoulou
  1. Klassiekchevron right
  2. Dirigent John Eliot Gardiner trekt zich terug uit productie na incident met zanger

De Britse dirigent John Eliot Gardiner trekt zich terug uit uitvoeringen van de opera Les Troyens van Hector Berlioz. Aanleiding is een incident bij een uitvoering op dinsdag 22 augustus, op een festival in Frankrijk.

Na de eerste akte zou Eliot Gardiner in de coulissen zanger William Thomas kritisch hebben aangesproken. Vervolgens zou hij Thomas een klap hebben gegeven. Volgens ingewijden was Eliot Gardiner geïrriteerd omdat de zanger het podium aan de verkeerde kant had verlaten. De dirigent zou opvliegerig zijn geweest door de hoge temperaturen in Frankrijk.

Excuses

Bronnen melden dat de dirigent de rest van de opera liet dirigeren door zijn assistent, en dat hij meteen terugreisde naar zijn thuisland Engeland. Dat is opvallend omdat er nog een uitvoering in Frankrijk gepland stond. Volgens de Britse krant The Guardian heeft hij inmiddels excuses aangeboden en besloten zich terug te trekken uit de hele productie. Dat zou betekenen dat hij Les Troyens niet dirigeert in komende uitvoeringen in Salzburg, Versailles en Berlijn. Hij zal de opera in ieder geval niet leiden bij de BBC Proms op 3 september. Dat meldt de Britse omroep.

Het management van zanger William Thomas bevestigt (zie onder) dat er een incident heeft plaatsgevonden en ze laten weten dat Thomas blijft zingen in de productie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie