Podium
NTR

Klimaatactivisten verstoren requiem in het Concertgebouw

foto: Screenshot Twitter
  1. Klassiekchevron right
  2. Klimaatactivisten verstoren requiem in het Concertgebouw

Drie activisten van Extinction Rebellion hebben woensdagavond rond 20:30 uur Verdi's Requiem in het Concertgebouw onderbroken. Op een filmpje op Twitter (⤵️) is te zien dat een van hen op een stoel staat en de zaal toespreekt, waarna hij onder luid boegeroep de zaal uit wordt getild door concertgangers.

Extinction Rebellion laat weten dat de drie activisten door ongeveer twintig mensen de zaal uit zijn gesleept. Volgens het Concertgebouw zijn bezoekers, musici en medewerkers "erg geschrokken".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op de video is te zien dat een van de activisten in de zaal tijdens de uitvoering op zijn stoel klom. "Sorry, dit is een noodgeval, we zitten midden in een klimaatcrisis", schreeuwde hij door de Grote Zaal. Bezoekers probeerden hem te overstemmen door 'boe' te roepen. Ook riepen concertgangers dat de man moest gaan zitten. Al snel werd hij onder luid applaus door een boze bezoeker omver getrokken en door meerdere mensen de zaal uitgewerkt.

Verstoring van concert

De drie verstoorden het concert om te eisen dat de Nederlandse overheid "alles op alles zet om in 2025 klimaatneutraal te worden", aldus Extinction Rebellion in een verklaring. "De reactie van deze zaal op de actie is tekenend voor de omgang van de Nederlandse elite met de klimaatcrisis. Zoals het orkest op de Titanic bleef spelen [...] gaan we in Nederland door met ons leven alsof er niks aan de hand is."

Woensdagavond werd Verdi's Requiem gespeeld door het Orchestra e Coro Sinfonica di Milano. Het Concertgebouw laat weten: "Hoewel Het Concertgebouw sympathie heeft voor het doel van deze actie, keurt het de wijze van actievoeren ten zeerste af. Niet alleen omdat deze acties zich niet tegen de culturele sector moeten richten, maar ook omdat ze tot paniekreacties in de zaal kunnen leiden, met een gevaar voor letsel of erger."

Extinction Rebellion demonstreerde eerder woensdag bij de rechtszaak van de activisten die een klimaatactie hielden bij het beroemde schilderij Meisje met de parel in het Mauritshuis. De twee werden veroordeeld tot twee maanden cel, waarvan één voorwaardelijk.

Bronnen: ANP, AD, NH Nieuws

Ster advertentie
Ster advertentie