Podium
NTR

Slagwerker Martin Grubinger ontvangt Duitse prijs

foto: Simon Pauly
  1. Klassiekchevron right
  2. Slagwerker Martin Grubinger ontvangt Duitse prijs

De Oostenrijkse percussievirtuoos ontvangt de Musikpreis des Heidelberger Frühlings 2023 ter waarde van tienduizend euro.

De jury noemt de slagwerker de ‘meest spectaculaire solist van zijn generatie’. Op de valreep, deze erkenning, want de 39-jarige Oostenrijker stopt dit jaar als solist. In een interview vorig jaar zei hij: “Ik ben door mijn talent heen”. Grubinger heeft naar eigen zeggen zijn missie vervuld door bruggen te slaan tussen diverse muziekgenres. Hij stopt niet maar gaat weer in verschillende orkesten spelen.

Martin Grubinger

Martin Grubinger werd in 1983 in Salzburg geboren. Zijn eerste drumlessen kreeg hij van zijn vader, die leraar is aan de muziekschool. Als tiener nam Grubinger deel aan internationale wedstrijden zoals de Marimba World Competition in Okaya (Japan) en de Ebu Competition in Noorwegen. Grubinger studeerde later aan het Bruckner Conservatorium in Linz en aan het Mozarteum in Salzburg. Hij bracht verschillende stukken in première, waarvan sommige voor hem zijn geschreven.

Grubinger trad op in Carnegie Hall in New York, het Concertgebouw in Amsterdam, het Palais des Beaux Arts in Brussel, het Gewandhaus in Leipzig en de Philharmonie van Keulen en Luxemburg.

Aankomende zaterdag staat hij op het podium van het Concertgebouw met nog vier andere slagwerkers en een pianist.

Ster advertentie
Ster advertentie