Podium
NTR

New Yorks operahuis produceert opera over oorlog in Oekraïne

foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Metropolitan_Opera_-_House.jpg
  1. Klassiekchevron right
  2. New Yorks operahuis produceert opera over oorlog in Oekraïne

Een opvallende stap van The Metropolitan Opera. Het beroemde operahuis van New York heeft opdracht gegeven een opera te maken over de oorlog in Oekraïne. Die moet het waargebeurde verhaal vertellen over Oekraïense moeders die duizenden kilometer aflegden, op zoek naar hun kinderen.

Hun zoons en dochters waren door Rusland ontvoerd, met het idee dat ze Russische burgers zouden worden. "Het verhaal over het heldendom van deze moeders moet worden uitvergroot en gedeeld in het theater", vindt het operahuis.

Het idee voor de opera ontstond toen de 'first lady' van Oekraïne - de vrouw van Zelenski - een bezoek aan het operahuis bracht. De opdracht gaat naar de Oekraïense componist Maxim Kolomiiets.

Er werden eerder opera's gemaakt naar aanleiding van recente oorlogen,.. de Irak-oorlog bijvoorbeeld, en de Balkan-oorlog. Maar dat was na afloop, om terug te blikken en te verwerken. En als de opera over de Oekraïense moeders in première gaat, eind 2027, is de oorlog daar hopelijk óók afgelopen. Misschien is de aankondiging deze week minstens zo belangrijk als het eindresultaat: The Metropolitan Opera neemt stelling tegen oorlogsmisdaden, terwijl die nog gaande zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie