Podium
NTR

Sopraan Berit Lindholm (88) overleden

foto: Wikipediafoto: Wikipedia
  1. Klassiekchevron right
  2. Sopraan Berit Lindholm (88) overleden

De Zweedse sopraan Berit Lindholm is op 88-jarige leeftijd overleden. Lindholm groeide op in Stockholm, waar zij ook studeerde.

In 1963 debuteerde zij bij de Koninklijke opera van Zweden. Dat was het begin van een grote internationale carrière. Berit Lindholm zong in alle grote operahuizen ter wereld, zoals The Royal Opera House in Londen, The Metropolitan Opera in New York, de Wiener Staatsoper en het Bolshoi Theater in Moskou.

In 1967 debuteerde zij bij de Bayreuther Festspiele als Venus in Tannhäuser van Richard Wagner. Ze zong daar ook vaak de rol van Brünnhilde in Wagners Ring des Nibelungen. Die operacyclus nam zij in de jaren ’60 op met de Wiener Philharmoniker onder leiding van Georg Solti. Ze zong gedurende haar carrière zo’n 50 complete Ringcycli. Opera’s van Wagner en Strauss waren haar specialiteiten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Blessure

In 1972 kreeg Berit Lindholm problemen met haar stembanden. Daardoor moest zij voor langere tijd haar concerten afzeggen. Zij ging in die periode aan de slag met een ademhalingscoach en een zangpedagoog. Na 6 maanden was zij weer voldoende hersteld om het podium op te gaan. In een Brits operatijdschrift werd na een uitvoering van Die Walküre van Wagner geschreven: “Ik heb Berit Lindholm nooit eerder gehoord met een betere stem. Als ze zo zingt, kan ze nauwelijks worden overtroffen in de rol.”

Opnamen

Berit Lindholm werd ook vaak gevraagd voor opnames, bijvoorbeeld in opera’s van Richard Strauss met Georg Solti. Maar dat deed zij niet. Zij vond dat ze die opera’s niet goed genoeg beheerste om die op te nemen. In 1969 accepteerde zij wel de uitnodiging aan de opera Les Troyens van Hector Berlioz op te nemen met Colin Davis. Er zijn dus niet zoveel cd-opnamen van Berit Lindholm, maar wel veel live-optredens die zijn uitgebracht.

Ster advertentie
Ster advertentie