Podium
NTR

Frustratie in korenwereld: corona-maatregelen voor zingen verscherpt

  1. Klassiekchevron right
  2. Frustratie in korenwereld: corona-maatregelen voor zingen verscherpt

Het kabinet heeft de corona-maatregelen op het gebied van zingen verzwaard. Vanaf 19 november is het is verboden om buiten je eigen huis te zingen in een groep van 2 of meer personen. Dat geldt niet voor kinderen tot 13 jaar.

Het besluit is gebaseerd op een eerder advies van het Outbreak Management Team. Het OMT zegt op basis van onderzoek niet te kunnen “uitsluiten” dat zingen meer risico oplevert bij de verspreiding van corona.

Zang door amateurkoren werd trouwens op 4 november al verboden. Toch leidt vooral de maatregel van 19 november tot grote frustratie in de korenwereld. Daphne Wassink van Koornetwerk Nederland: “Alle verzwaarde maatregelen zijn weer versoepeld na 2 weken. Zo mogen amateurorkesten weer repeteren. Maar de mogelijkheden voor zangers worden juist verder ingeperkt, nu ook voor jongeren tussen 13 en 18 jaar. Zij mochten de afgelopen weken nog wel zingen en werken hard aan kerstproducties. Dat kan ineens niet meer. De onderbouwing ontbreekt en er is geen zicht op versoepeling.”

Er zijn trouwens ook uitzonderingen. Professionele koren kunnen actief blijven. Zingen tijdens kerkdiensten is toegestaan, net als zingen bij betogingen. In alle gevallen moeten de basisregels worden nageleefd, zoals anderhalve meter afstand houden.

De nieuwe maatregelen voor zang - Rijksoverheid.nl

Ster advertentie
Ster advertentie