Podium

Adviezen Basisinfrastructuur: "Plan Nederlandse Opera onvoldoende"

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Adviezen Basisinfrastructuur: "Plan Nederlandse Opera onvoldoende"

De Rijksoverheid subsidieert de cultuursector op verschillende manieren. Eén daarvan is de Culturele Basisinfrastructuur, de BIS. De cultuurorganisaties die daar deel van uit maken krijgen rechtstreeks geld van het rijk, voor een periode van vier jaar. Dat betekent dus vier jaar lang financiële zekerheid. De minister vraagt bij de toekenning voor die vier jaar advies aan de Raad voor Cultuur. Die baseert zich weer op ingediende plannen.

Voor de periode 2021-2024 kwam dat advies op 4 juni. Binnen de sector Podiumkunsten is bijna 200 miljoen euro te verdelen. De opvallendste uitkomsten op een rij:

Nederlandse Opera en Ballet kreeg de afgelopen periode bijna 25 miljoen euro, maar in dit advies staat: “nee, tenzij”. De Raad vindt de artistieke plannen voor opera te vaag. Als er geen nieuw plan komt, vervalt de structurele steun. Dat zou natuurlijk enorm ingrijpend zijn.

Verder - het was al aangekondigd - worden er voor het eerst sinds lange tijd ensembles en koren toegelaten tot de BIS, zeven stuks. De Raad adviseert te kiezen voor Amsterdam Sinfonietta, Asko|Schönberg, De Staat, Holland Baroque, Nederlands Blazers Ensemble, Nederlandse Bachvereniging en het Nederlands Kamerkoor. Het Nederlands Kamerkoor haalt met een toezegging van 1,1 miljoen op papier het meeste geld binnen. Andere aanvragers, zoals het Orkest van de 18e eeuw, vallen af. Zuur is ook de afwijzing voor Capella Amsterdam, die vier jaar geleden ook al structurele steun van het Fonds Podiumkunsten misliep.

Ook voor festivals is er de komende 4 jaar meer ruimte in de BIS. November Music en Operadagen Rotterdam krijgen structurele subsidie, wat de Raad voor Cultuur betreft. Anderen, zoals Cello Biënnale Amsterdam en festival Wonderfeel worden niet toegelaten.

Van de professionele symfonieorkesten moet alleen philharmonie zuidnederland meer informatie aanleveren. De overige zijn, zoals gebruikelijk, toegelaten.

Natuurlijk gaat dit om adviezen. Minister van Engelshoven gaat die gebruiken bij haar besluitvorming. En ongetwijfeld zullen organisaties gaan lobbyen om alsnog een deel, of een groter deel, van de koek te krijgen. Op Prinsjesdag in september wordt duidelijk wie er een plek krijgt in de BIS.

Ster advertentie
Ster advertentie