Podium
NTR

Dirigent Everett Lee overleden (105)

foto: wikipedia
  1. Klassiekchevron right
  2. Dirigent Everett Lee overleden (105)

Everett Lee, de eerste Afro-Amerikaanse dirigent die in 1953 een symfonieorkest leidde in het zuiden van de Verenigde Staten, is 12 januari overleden in zijn woonplaats Malmö in Zweden.

Lee heeft als Afro-Amerikaanse musicus heel wat barrières doorbroken.
Everett speelde viool en kwam als tiener in contact met de Poolse dirigent Artur Rodzinski, destijds dirigent bij het Cleveland Orchestra, die hem onder zijn hoede nam. Ook kreeg Everett de mogelijkheid te gaan studeren aan het muziekinstituut in Cleveland.

Zijn eerste doorbraak was in 1944 toen hij een Broadway productie dirigeerde. Een jaar later vroeg Leonard Bernstein hem om zijn musical 'On the Town' te leiden. En ook dat was de eerste keer dat een zwarte dirigent een compleet witte productie dirigeerde. In 1953 doorbrak hij opnieuw het bastion door als eerste zwarte musicus een wit symfonieorkest te leiden: de Louisville Orchestra.
Twee jaar later stond hij op de bok bij de New York City Opera voor een opvoering van La Traviata. Succes gegarandeerd zou je denken.
Toch bleef het lastig om als Afro-Amerikaans dirigent werk vinden. Een impresario complimenteerde Lee maar liet hem duidelijk merken dat een zwarte dirigent voor een symfonieorkest echt niet kon.

'Oh, come in, young man. I'm reading these reviews. They are out of this world. You really have something. But I might as well tell you, right now, I don't believe in Negro symphony conductors. No, you may play solo with our symphonies, all over this country. You can dance with them, sing with them. But a Negro, standing in front of a white symphony group? No. I'm sorry.'

Everett Lee vertrok daarom eind jaren 50 naar Europa, waar hij in de jaren 60 onder meer dirigent werd bij het Norrköping Symphony Orchestra in Zweden, waar hij werd opgevolgd door Herbert Blomstedt.
Zijn laatste concert dirigeerde hij in 2005 met het Louisville Orchestra, het orkest waarmee hij in 1953 geschiedenis schreef.

Ster advertentie
Ster advertentie